Є коли вгору глянуть

13.11.2009

Коли ви останній раз вдивлялися в нічне зоряне небо? Мабуть, ще в часи романтичної юності, коли під покровом ночі прогулювалися з коханими. А потім сімейні турботи, робота... Недарма в народі кажуть: «ніколи і вгору глянуть». А ось для донецького бізнесмена Олександра Плахи споглядання зоряного неба є улюбленим заняттям. Саме для цього Олександр купив хату поблизу Донецька, обладнав її під приватну обсерваторію. І тепер тут годинами вдивляється в нічне зоряне небо та фотографує небесні світила цифровим фотоапаратом. Це, на його переконання, найкращий спосіб позбутися думок про кризу чи інші земні проблеми.

Дім–обсерваторія, обладнаний триметровим куполом, здалеку нагадує мечеть, і місцеві жителі спочатку навіть думали, що господар — мусульманин. Лише коли дізналися про справжнє призначення об’єкта, зацікавилися та почали приводити дітей на екскурсії. До речі, обсерваторія Олександра Плахи обладнана за останнім словом техніки. Купол за допомогою спеціальних пристроїв повертається навколо своєї осі, його люк також відкривається автоматично. Все це обладнання приводиться в дію за допомогою простого ноутбука, з якого господар подає ті чи інші команди. Зараз в астронома–аматора кілька телескопів, крізь які він веде свої космічні розвідки.

«Перший свій телескоп придбав ще за радянських часів за 180 рублів — на гроші, які дали батьки, щоб я отримав водійські права в ДТСААФ, — згадує Олександр, — та замість посвідчення водія у мене з’явився телескоп вітчизняного виробництва, який придбав у ЦУМі. Удень ретельно його переховував, а вночі виносив на подвір’я і з насолодою спостерігав за зірками».

Коли ж батьки виявили обман, Сашкові дісталося на горіхи. Та бажання займатися астро­номією це не відбило. Відтоді Олександр без зоряного неба свого життя не уявляє. Адже на землі, вважає донецький астроном, вже все відомо. Тому й не цікаво. Інша справа — незвіданий і таємничий космос. «Я спеціально купив хату за містом, щоб обладнати обсерваторію. У нічному небі Донецька роздивиться можна лише Місяць та яскраві планети: Юпітер, Сатурн, Марс, а тут добре видно галактики, туманності тощо. З початком кризи небо над шахтарською столицею стало помітно чистішим, та все ж підприємства ще добряче «коптять».

За словами донецького астронома, у космосі відбуваються дійсно фантастичні речі. Невпізнаних літаючих об’єктів йому фіксувати не доводилося, але яскраві об’єкти, що пролітають на шаленій швидкості або явища, які пояснити неможливо, — справді зачаровують. Особливо заворожують яскраві спалахи в кратерах на Місяці. На думку донецького астронома–аматора, це — не природні явища, а витвори чужого розуму...