Світло з України

05.11.2009

Харківському «Турбоатому» таки вдалося зайняти свою нішу на енергетичному ринку Таджикистану. Цю оптимістичну звістку привезли додому члени української делегації, які повернулися з дводенної поїздки до Середньої Азії. Йдеться одразу про два підписані контракти на постачання запчастин та обладнання для Нурекської ГЕС, вартістю, відповідно, 2 і 4,1 мільйона доларів. Комплектуючі до гідротурбін харківське підприємство постачатиме впродовж 17 місяців. За словами фахівців, після проведеної модернізації потужність найбільшої у світі гідроелектростанції зросте на десять відсотків, а також покращаться показники її надійності, ефективності й екологічної безпеки.

Братиме «Турбоатом» участь і в модернізації Рогунської ГЕС, з якою підписали контракт на 75 тисяч доларів. А якщо співробітництво буде вдалим, то підприємство має всі шанси взяти участь у зведенні електростанцій на ріках Заравшан, Пяндж, Амудар’ї та малих ГЕС, а також реконструкції Каракумської, Байпазинської і Перепадної гідроелектростанцій.

Напередодні поїздки до Середньої Азії голова облдержадміністрації Арсен Аваков повідомив, що енергетичний ринок братньої республіки Харків «окучував» добрих півтора року. За його словами, на території цієї країни в радянські часи було збудовано багато гідроелектростанцій, які наразі потребують серйозної модернізації. «Тому головна мета нашого візиту, — сказав він, — підписання одного з перших контрактів між таджицькою стороною, «Турбоатомом», «Електроважмашем» та низкою інших підприємств.

Під час візиту харків’яни зустрілися з президентом Емомалі Рахмоном, якому передали від колеги Віктора Ющенка побажання найтіснішої співпраці. А також мали розмову з прем’єр–міністром Акілом Акіловим, керівниками п’яти міністерств і губернатором Хатлонської області Гайбуллою Авзаловим. Останній не так давно відвідав у Харкові «Слобожанський ярмарок» і висловив готовність налагодити тісне міжрегіональне співробітництво.

До речі, всього два тижні тому з аналогічною місією харківська делегація відвідала Вірменію, де також обговорила можливі варіанти співпраці в енергетичній галузі. Справа в тому, що уряд Республіки наразі розглядає питання про закриття діючої Мецаморської АЕС і будівництво нової атомної станції. Скориставшись моментом, харків’яни запропонували кавказьким колегам власний проект вирішення цієї проблеми, який не залишився без уваги урядовців. За словами Арсена Авакова, наші пропозиції для вірменської сторони «були несподіваними і агресивними, але водночас досить коректними і підготовленими». «Ми запропонували не закривати стару АЕС, — каже директор «Турбоатому» Віктор Суботін, — а провести повну модернізацію двох її енергоблоків, встановивши на них чотири нові турбіни. Завдяки цьому термін експлуатації атомної станції можна буде подовжити ще на двадцять років. За економічною перспективою ця пропозиція фактично безальтернативна для вірменської сторони, оскільки введення нової станції триватиме, щонайменше, десять років і поглине не один мільярд бюджетних коштів». За словами Віктора Суботіна, в умовах світової кризи енергетичні проблеми шляхом модернізації вирішує не одна країна світу. США та Росія — не виняток.

«Зазіхнули» харків’яни також на вірменський ринок мінігідроенергетики, на якому наразі панують китайці з продукцією нижчої якості. «Ми запропонували зробити певні безоплатні інвестиції, пілотний проект, яким зможемо продемонструвати можливості наших гідротурбін малої потужності, — повідомив Арсен Аваков. — Ми вже маємо домовленості з одним із вірменських губернаторів про встановлення такої турбіни».