РАХУНКОВА ПАЛАТА

30.10.2009

430 мільйонів гривень

становить заборгованість вуглевидобувних підприємств перед залізничниками. За повідомленням прес–служби «Укрзалізниці», для потреб шести залізниць України на опалювальний сезон 2009—2010 років необхідно 162 тисячі тонн вугілля. А станом на сьогодні найбільш небезпечна ситуація склалася на Одеській та Південно–Західній залізницях, які забезпечені вугіллям на 19 і 21 відсоток, відповідно.

 

110 мільйонів доларів

витратять Сполучені Штати Америки на будівництво своїх військових баз у Румунії та Болгарії. За інформацією ІТАР–ТАКС, джерело в Пентагоні повідомило, що роботи в Румунії, кошторис яких складає 50 мільйонів доларів, будуть завершені вже в наступні кілька місяців, тоді як болгарську базу здадуть в експлуатацію лише у 2011—2012 роках. При цьому бази в Румунії зможуть розмістити 1,6 тисячі американських військовослужбовців, у Болгарії — 2,5 тисячі. Будівництво баз у цих двох країнах здійснюється відповідно до програми передислокації американських військ за кордоном, оголошеної у 2004 році тодішнім президентом США Джорджем Бушем.

 

24 мільйони дітей

в усьому світі не проходять імунізацію. Згідно з доповіддю, підготовленою спільно з фахівцями ЮНІСЕФ, Всесвітньої організації здоров’я, Всесвітнього банку й Фонду Білла і Мелінди Гейтсів, рекорд щеплення дітей був зафіксований у період із 2005 по 2008 роки, коли імунізацію пройшли близько 106 мільйонів дітей. У доповіді також зазначається, що завдяки цьому показнику вперше в історії людства кількість дітей, які помирають у ранньому віці через відсутність у них щеплення, знизилася до рівня нижче 10 мільйонів осіб.

 

10 мільйонів ув’язнених

нині перебувають у тюрмах світу. З них понад один мільйон засуджених — діти. Спеціальний доповідач ООН із тортур Манфред Новак під час виступу на засіданні Третього комітету Генеральної асамблеї ООН висловив стурбованість умовами утримання ув’язнених, а також зазначив, що дуже часто дітей за ґратами піддають тілесним покаранням або нарузі з боку адміністрації в’язниць. Пан Новак також звернув увагу, що у більшості країн світу засуджених утримують у переповнених камерах без елементарних санітарних умов, і вони змушені у прямому значенні слова боротися з хворобами, наругою і голодом за власне виживання.

 

100 тисяч людей

помирають у світі щороку від афганських наркотиків. Як зазначається у доповіді ООН, лише в країнах НАТО внаслідок наркотичного передозування помирають 10 тисяч осіб за рік, що вп’ятеро більше, ніж кількість натовських солдатів, які загинули в Афганістані. У Росії від наркотичного зілля, завезеного з Афганістану, щороку летальні наслідки фіксують у 30 тисяч людей, що більше від загальних втрат Радянської армії за всі роки афганської війни. У доповіді ООН також зазначається, що на Афганістан припадає 92 відсотки світового виробництва опіуму, який переправляють здебільшого до Європи, Росії, Індії та Китаю.

 

90 мішків сміття

вивезли екологи із заповідника «Чигирин». 30 представників Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» екологічного клубу «Кипарис» прибрали територію біля дуба Максима Залізняка, Монастирського озера та розчистили джерело в Національному історико–культурному заповіднику «Чигирин» Черкаської області. Мета акції — привернути увагу молодшого покоління до екологічних проблем та залучити до охорони навколишнього середовища громадськість.

 

60 відсотків заявок

на придбання тих чи інших товарів через інтернет в іншій країні не виконуються у Європейському Союзі через законодавчі перепони. Як повідомила комісар ЄС із питань захисту прав споживачів Мелена Кунєва, серед найбільш затребуваної продукції, яку намагаються через інтернет придбати європейці, переважають фотоапарати, компакт–диски, книжки та одяг. Утім з 11 тисяч заявок через неприйнятні можливості доставки замовленого товару з однієї країни—члена ЄС до іншої або ж через неадекватні механізми оплати покупки зробили лише 40 відсотків замовників.

 

30 відсотків українців

готові відмовитися від централізованого опалення, перейшовши на автономне. Згідно з результатами соціологічного дослідження Центру соціальних технологій «Соціополіс», серед тих, хто категорично відмовляється від установлення автономного опалення, а це 61,8 відсотка респондентів, — переважну більшість складають власники квартир пенсійного віку. Послугами централізованого опалення здебільшого користуються жителі будинків, які мають п’ять поверхів і більше — 70,2% опитаних. Найбільше зацікавлені у встановленні автономного опалення мешканці Заходу і Центру України. Найменше бажаючих — на Сході та в Києві.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>