Майбутнє — у п’ятирічках

21.10.2009
Майбутнє — у п’ятирічках

Петро Симоненко балотується в президенти втретє. (Фото Укрінформ)

Після створення блоку лівих і лівоцентристських сил (КПУ, СДПУ(о), партії «Союз лівих сил» та «Справедливість») об’єднані червоні пішли далі й запропонували єдиного кандидата в президенти України — першого секретаря ЦК Компартії Петра Симоненка. Вчора на першому міжпартійному з’їзді в Жовтневому палаці в Києві Петро Миколайович розповів про своє бачення майбутнього країни.

«В Україні все надзвичайно погано. Абсолютно все! І в цьому винні негідники націоналісти, які тільки й роблять, що трощать ВСЕ навколо», — приблизно такий висновок можна було зробити з виступу претендента на посаду Президента. «Помаранчево–біло–блакитні» сили замість демократичної влади, про яку стільки кричали, принесли в Україну кризу. Країна перетворилася на заповідник для криміналу, олігархів і націоналістів та на сировинний придаток для Європи й Америки, — стверджує лідер червоних. — Тоді як багаті багатшають, народ біднішає. Тому зрозуміло, що країні потрібен новий соціалістичний курс».

Під цим курсом лідер КПУ розуміє і скасування посади Президента, за яку хоче втретє боротися, та перехід до парламентської форми правління. На думку Симоненка, такий устрій додасть сталості процесу державо­творення, тобто без Президента депутатам буде легше керувати державою. Крім того, соціалістичний курс — це запровадження російської мови як другої державної. А ще потрібно відновити... давно забуті п’ятирічки. «За дві п’ятирічки — переконаний Симоненко, відомий співпрацею з капіталістами, — ми повністю подолаємо бідність у країні».

Із тієї ж опери — й лідер партії «Справедливість» Станіслав Ніколаєнко. Екс–міністр освіти, якого не так давно розглядали як кандидата від Соцпартії, переконаний, що всі напади на соціалізм, як минулі, так і майбутні, — від лукавого. «Теперішня влада тільки грабує державу — говорить Ніколаєнко. — Але коли наша сила прийде до влади, ми все змінимо. Все робитиметься на користь народу».

Словом, як сказав лідер «Союзу лівих сил» капіталіст Василь Волга, «тільки об’єднані ліві здатні перемогти та робити щось на користь народу. А переможуть вони тоді, коли захоплять своєю ідеєю маси».

Ще парадоксальнішою виглядає присутність у цьо­му блоці «медведчуківської» СДПУ(о). Нинішній лідер цієї партії Юрій Загородній вважає, що їхній висуванець Петро Симоненко має «стати Прометеєм, підняти факел вогню для українського народу».

Як сказав академік НАНУ Петро Толочко, котрий тепер теж із червоними, «ті ліві, що не об’єдналися в блок, — ніякі не ліві. Бо не розуміють важливості створення єдиної сили». Це він натякає на Соцпартію, яка вирішила штурмувати нові політичні низини окремо від Симоненка.