Буде вам і за вугілля, і за нові робочі місця

17.10.2009
Буде вам і за вугілля, і за нові робочі місця

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

У ці важкі кризові часи кожен виживає як може, адже на уряд особливо розраховувати не доводиться. Деякі шахтарі, що залишилися без роботи, але жити не можуть без «чорного золота», самотужки створюють «гірничі підприємства», оминаючи «калідори» Мінвуглепрому. Так група підприємливих шахтарів із Макіївки, що на Донеччині, просто в лісосмузі створила підприємство з видобутку кам’яного вугілля — таку собі міні–шахту.

До честі самопроголошених підприємців, вони трудилися професійно. Технологія добування тут працювала бездоганно, починаючи з розвідування запасів корисних копалин. На десятиметровій глибині шукачі «чорного золота» виявили пласт вугілля, викопали яму й налагодили його видобуток, причому не киркою, а з використанням сучасних механізмів. Саме ці витвори цивілізації і видали «чорних» археологів. Працівники Макіївського міськводоканалу, які неподалік здійснювали профілактичні роботи, почули звуки працюючих механізмів, що долинали з лісосмуги, і повідомили в районну держадміністрацію. А ті, в свою чергу, звернулися до Гірницького районного відділу міліції.

У момент, коли нагрянула незапланована перевірка, роботи в «шахті» йшли на повну — механізми працювали безвідмовно. Копальня була досить пристойно обладнана: для розробки нових родовищ використовували екскаватор; на–гора «чорне золото» видавали за допомогою лебідки з міцним тросом, яку приводив у дію звичайний автомобільний двигун, була й інша техніка... «Штат» цієї організації налічував 15 чоловік.

Обладнання копальні й видобуте вугілля вилучено. Останнього, до речі, співробітники міліції знайшли аж 6 тонн. Крім того, неподалік уже працюючої копальні було виявлено ще дві «копанки», які незабаром мали ввести в експлуатацію. Очевидно, гірники, відчуваючи наближення жовт­невих свят, взяли на себе підвищені зобов’язання. Як тут не згадати: «Донбас нікто нє ставіл на колєні». Навіть криза. Навіть уряд.

А поки власника «гірничодобувної компанії» встановлюють, за даним фактом порушено кримінальну справу за статтею 240 ч.1 Кримінального кодексу України «незаконний видобуток корисних копалин».