РАХУНКОВА ПАЛАТА

16.10.2009

7,5 млн. тонн

зерна нового врожаю вже продала Україна за кордон, стверджує міністр аграрної політики Юрій Мельник. За його прогнозами, експорт зерна цьогоріч складе 17–18 млн. тонн. А загалом у Мінагропромі очікують, що урожай цих культур складе приблизно 43 млн. тонн, адже на сьогодні обмолочено зерна врожаю–2009 понад 41 млн. тонн.

 

5 млн. гривень

виділив уряд України на будівництво у Вашингтоні пам’ятника жертвам Голодомору 1932—33 років, повідомляє УНІАН із посиланням на міністра культури і туризму Василя Вовкуна. Відповідне рішення позавчора було ухвалено на засіданні уряду України.

 

4,8 млн. туристів

відпочили в Криму з початку цього року. Це на 13% менше, ніж за дев’ять місяців 2008 року. Таку статистику наводить Міністерство курортів та туризму Автономії. За даними відомства, «організовано» відпочивали в санаторіях та здравницях Криму 922, 8 тис. осіб. Зниження кількості відпочивальників Мінкурортів та туризму АРК пояснює впливом світової економічної кризи.

 

2,6 млн. гривень

заробили впродовж року заповідники Криму. В автономії існує загалом 43 природні комплекси та об’єкти загальнодержавного значення з особливим режимом охорони, і більшість із них заробляють кошти завдяки туризму та екскурсіям. Водночас, як констатує Рахункова палата України, природоохоронні відомства країни та Криму не забезпечують гідне функціонування заповідних зон, подекуди йде незаконна вирубка лісів та передача землі в оренду комерційним структурам. Так, лише від Ялтинського заповідника було відчужено 200 гектарів території, а адміністрація Кримського заповідника дозволила вирубку дерев у 15 разів більшу, ніж це допускається нормами.

 

85 тисяч іракців

загинули з 2004 року, коли сили міжнародної коаліції повалили президента Саддама Хусейна і в країні почався хаос. Ця цифра базується на кількості виданих свідоцтв про смерть, крім того, враховано 15 тисяч неопізнаних трупів, пише «Газєта.ру». Окрім того, 147 тисяч осіб отримали поранення. Працюючи над цією статистикою, Міністерство охорони здоров’я Іраку брало до уваги загиблих поліцейських, військових та мирних жителів, але не враховувало даних про вбитих антиурядових повстанців та іноземців.

 

42 083 грипозних

виявило МОЗ України на початку цього тижня. 251 із них були госпіталізовані з діагнозом «грип» чи «гостре респіраторне захворювання». Водночас у міністерстві вказують, що показник хворих становить 43,8 на 10 тисяч громадян, а цей рівень вважається неепідемічним. Хоча порівняно з попереднім тижнем кількість хворих на «звичайний» грип зросла на 8,19%.

 

4,5 тис. людей

померли у світі від «свинячого грипу», констатує Всесвітня організація охорони здоров’я. ВООЗ стверджує, що вакцину проти новітнього виду грипу вже створено, і планує найбіднішим країнам (а в цей список входять близько 100 держав світу) видавати вакцину безкоштовно. Це шалені кошти. Для порівняння: США днями починають імунізацію населення від «свинячого грипу», на цю процедуру виділено 6 млрд. доларів.

 

12 тис. фунтів стерлінгів

пообіцяв повернути в держбюджет прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун — це гроші, витрачені на послуги... прибиральниці впродовж року. Скандал розгорівся ще в травні. Коли газета «Дейлі Телеграф» опублікувала статтю про те, як глава уряду, а потім інші міністри та депутати витрачали бюджетні кошти на приватні потреби. Серед яких значилися і обслуговування авто, ремонт будинків та навіть купівля корму для котів і собак. Більшість владоможців погодилися відтак оприлюднити список своїх витрат і повернути кошти до держскарбниці.

 

70 відсотків

— на стільки, за даними ООН, має зрости впродовж наступних 40 років виробництво продуктів харчування у світі. Інакше, вважають експерти Об’єднаних Націй, не прогодувати населення планети, яке невпинно зростає. Якщо не станеться такого різкого підвищення виробництва харчів, то на середину ХХІ ст. голодуватимуть майже 400 млн. людей у світі. Таке застереження вміщено у доповіді Організації продовольства та сільського господарства ООН.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>