В Україну завітала зима

15.10.2009

Через різке погіршення погодніх умов 13,14 жовтня — похолодання і сильні опади у вигляді дощу і мокрого снігу — у кількох областях Західної України склалася ситуація, близька до надзвичайної. На дорогах зафіксовано підвищення рівня аварійності, а на деяких ділянках рух паралізовано. Вулиці міст засипало снігом: подекуди висота снігового покриву сягає 10 сантиметрів, у горах — 30 сантиметрів. Сотні населених пунктів залишились без енергопостачання — найбільше від негоди постраждали Львівщина і Прикарпаття. Проливні дощі та мокрий сніг можуть призвести до підйому рівня води в гірських річках та до формування селевих потоків.

 

Львів

Учора у Львівській області внаслідок сильних снігопадів і шквальних вітрів повністю без енергопостачання залишалось 615 населених пунктів і ще 40 населених пунктів — частково, повідомляють у компанії «Львівобленерго». Найбільше постраждали Золочів, Броди, Буськ, Мостиська, Судова Вишня і Красне. Енергетики працюють над відновленням енергопостачання, проте погодні умови залишаються складними, тому можливі нові обриви ліній електропередач — громадянам радять бути обережнішими і негайно повідомляти про аварійні ситуації. Через знеструмлення зупинено роботу нафтоперекачувальної станції «Карпати» у Сколівському районі Львівщини, яка забезпечує перекачування нафти нафтопроводом «Дружба»: призупинено перекачування в напрямку «Броди — Карпати — Державний кордон України». Окрім того, в обл­енерго повідомили про більш ніж двогодинну зупинку руху пасажирських та вантажних поїздів «Львівської залізниці» на ділянці Стрий — Лавочне. Поїзди вдалося пустити лише за допомогою тепловозів.

Учора також було знеструмлено водогони у Стрию, Золочеві і Плугові, які забезпечують водою міста Стебник, Трускавець і Дрогобич. Без води залишилося і дві третини населення Львова або чотири з шести районів міста: Франківський, Личаківський, Сихівський та Галицький. Ремонтні служби обіцяли відновити водопостачання до ранку 15 жовтня, водночас львів’ян про всяк випадок просять робити запаси води, особливо в лікарнях і дитячих садочках, повідомили «УМ» у прес–службі Львівської міськради. У самому обласному центрі внаслідок налипання мокрого снігу, шквальних поривів вітру і падіння дерев (понад 30 випадків) сталося 70 обривів ліній електропередач.

«Те, що сталося, — це дійсно стихійне лихо. Основна проблема в тому, що дерева не скинули листя, налипання мокрого снігу на дерева призвело до їх падіння та руйнування ліній електропередач. На відновлення аварійних ділянок знадобиться мінімум тиждень. За кількістю опадів Львівщина прийняла на себе найпотужніший удар у західному регіоні України. Досить серйозна ситуація в Івано–Франківській області», — прокоментував ситуацію начальник Управління з надзвичайних ситуацій Львівської облдержадміністрації Олексій Титаренко.

Івано–Франківськ

В Івано–Франківській області на минулий ранок знеструмленими залишались 182 населені пункти і ще 64 частково втратили електропостачання, сповіщає прес–служба МНС Івано–Франківської області. Сніг та вітер звалили сотні дерев та паралізували рух на багатьох дорогах області. Утім ДТП вдалося запобігти. Як розповіли кореспонденту «УМ» у прес–службі МВС області, тут затримували габаритні автомобілі перед особливо небезпечними ділянками, поки дорожні служби розчищали сніг. Синоптики застерігають, що негода ще не вгамувалася і всюди пройдуть сильні дощі, тож в області готуються до підйому рівня води на 1,5—2 метри в річках басейну Пруту, Дністра, можливий вихід води на заплаву. А у горах імовірне формування селей.

Луцьк

На Волині переконують, що, незважаючи на неочікуваність ускладнення погодних умов, ситуація в області перебуває під контролем екстрених служб: в області знеструмлено 90 населених пунктів — енергетикам на відновлення електромереж вистачить однієї доби.

Тернопіль

У Тернопільській області, в основному через спрацювання захисної автоматики, без світла залишились 109 населених пунктів.

Загалом негода «зачепила» 12 областей України, в яких без світла залишились 1152 населені пункти. Сьогодні в західному регіоні очікуються заморозки, на дорогах — ожеледь.

До зими ще далеко

«На Західній Україні все вже відбулося», — повідомила «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометцентру Людмила Савченко.  Надалі на Заході погода пом’якшуватиметься, і хоч уночі можливий мороз у 4 —5 градусів Цельсія, протягом 16—17 жовтня сніг перейде у мокрий сніг, потім у дощ, а наприкінці суботи опади мають узагалі припинитися. «Різке зниження температури і пов’язаний із цим перший сніг — не аномалія, а звичайне стихійне явище, — запевнила пані Савченко. — Ми передбачали його і повідомляли про це всі зацікавлені організації».

Утім набагато тепліше вже не буде, температура знизиться по всій Україні, і хоча снігопади, почавши на Заході, не продовжать свою ходу рештою території, проте пізня осінь вступила в свої права. Усюди слід чекати дощів, хоча най­ближчими днями в центрі та на півночі істотних опадів не передбачається.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>