РАХУНКОВА ПАЛАТА

09.10.2009

40 млрд. доларів

Приблизно таку суму тримають «на руках» нині громадяни України, припускає голова Комітету Верховнорї Ради з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталя Кролевська. Люди знову зберігають валюту «в панчосі», бо не довіряють вітчизняній банківській системі. Без залучення коштів від населення неможливо надавати бізнесу довгострокові кредити, вважає пані Кролевська.

 

107 млрд. гривень

надійшли до загального фонду держбюджету, а це лише 59% від запланованих надходжень, заявляє голова Рахункової палати України Валентин Симоненко. «Світовий пік кризи минув, але в нас, судячи з реальної обстановки, все тільки починається», — каже пан Симоненко. Тенденція до недобору планових коштів державною скарбницею посилюється. Приміром, у липні недоотримано 14 млрд. гривень, а у вересні — вже 23 мільярди. Відповідно недовиконуються і соціальні програми, залежні від бюджетних видатків. Станом на вересень, свідчить голова Рахункової палати, близько 80% програм соціального характеру не виконано.

 

1 млрд. 879 млн. доларів

на таку загальну суму українці купили у вересні іноземну валюту. Водночас за той же місяць населення продало банкам валюти на 1 млрд.313 млн. доларів. Такі дані розміщені на сайті Національного банку України. Сукупний обсяг угод на готівковому ринку скоротився порівняно із серпнем на 10,4%, а порівняно з липнем — майже удвічі. Це, на думку аналітиків Центробанку, свідчить про певну стабілізацію на валютному ринку країни.

 

170 млн.доларів

витратили українці, які їздили в Польщу впродовж нинішнього року. Це вп’ятеро більше, ніж залишили поляки, подорожуючи нашою країною. У середньому кожен українець, який побував у Польщі, витратив по 230 доларів, тоді як кожен польський турист в Україні — приблизно по 50 доларів. Ці дані наводить відділ Державного комітету статистики Польщі, що розташований у Любліні та Жешуві.

Найчастіше українці купують у Польщі будівельні матеріали (35% від усіх витрат), зап­частини до автівок та побутову техніку (по 15% витрат), продукти харчування (13%), і насамперед м’ясні вироби. Натомість поляки в Україні купують пальне (понад 50% від загальних витрат), алкоголь (понад 12%), солодощі (більше 10%).

 

8,5 млн. гривень хабара

Такий антирекорд зафіксувало цього року МВС. Хабар у 8,5 млн. гривень вимагав голова сільради Березанського району Миколаївщини, втім отримав «лише» мільйон. Зараз цю справу розглядає суд.

МВС уклало своєрідний «топ–100» найбільших у державі хабарників. Друге місце в ньому посідає голова сільради в Криму, який узяв «на лапу» за виділення земельної ділянки 750 тисяч гривень. До списку виявлених хабарників потрапили чиновники здебільшого не найвищого рангу. Крупніших хабарників, видно, українській міліції «виявити» не вдається.

 

1,406 млн. осіб

мігрували в межах України та виїздили цьогоріч за кордон у пошуках заробітку, констатує ПРОООН. За словами представниці Міністерства праці та соціальної політики Тетяни Петрової, причиною міграції цих людей залишається низька зарплатня та банальна відсутність робочих місць у місті чи селищі, де вони мешкали. Ті, що виїхали працювати за кордон, переказали минулого року на батьківщину 4,5 млрд. доларів.

 

225 тисяч тонн цукру

виробили цукрові заводи України з буряку, зібраного цього сезону, звітують у Національній асоціації цукровиробників України. Це на 120 тонн більше, ніж на початок жовтня минулого року. До переробки нового врожаю буряку приступили 42 цукрозаводи держави. Середня врожайність цукрового буряку цьогоріч становила 355 ц із гектара, хваляться в Асоціації.

За останні кілька років виробництво бурякового цукру в Україні знизилося на 15—20 відсотків.

 

Мінус 193 градуси

складає температура виявленого днями ще одного кільця планети Сатурн. Його побачили американські астрономи за допомогою космічного телескопа «Спітцер». Досі не знане людством кільце розташоване приблизно за 6 млн. км від Землі й простирається приблизно на 12 млн. км.

Нагадаємо, що люди вже виявили сім кілець цієї планети. Їх названо латинськими літерами від A до G. Нове має відхилення від решти на 27 градусів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>