Мамина альма–матер

03.10.2009

Закономірно, що в переддень Дня вчителя Президент приїхав саме до Глухівського педагогічного. Аби переконатися в цьому, варто повернутися в історію.

 

Шанс на освіту від « мужицького університету»

З жовтня 1873 року до його сіятельства пана міністра народної освіти графа Дмитра Толстого звернулися уповноважені земства Глухівського повіту гласних Микола Терещенко та Федір Красовський. Вони, за постановою повітових земських зборів, клопотали про влаштування вчительського інституту в Глухові. А також повідомляли, що на заснування цього закладу місто жертвує у власність Міністерству народної освіти «будинок із потрібною кількістю садибної землі для влаштування решти приміщень інституту».

Вартість пожертви перевищувала двадцять тисяч сріблом. 12 березня 1874 року рішення про заснування інституту було прийняте, 21 вересня відбулося його відкриття, а вже 25 жовтня тут розпочалися заняття.

Так 135 років тому запрацював найперший в Україні Вчительський інститут.

Його називали «мужицьким університетом». Сюди приймали талановитих селянських дітей, які не могли вступити до університету класичного, де потрібен був атестат гімназії, до якої селянам шлях був просто закритий. У Глухові ж навчали безкоштовно, ще й стипендію платили 120 карбованців на рік.

Щоб перерахувати нині його видатних випускників, знадобиться багато газетної площі. Але згадаємо одного. «Я згадую Глухів і свою романтичну юність,.. учительський інститут. Він стоїть переді мною, як живий, білий, чистий, із штамбовими трояндами і посипаними жовтим піском доріжками садка...», — писав у листі до викладачки інституту його випускник Олександр Довженко. Вступав він до Глухівського педагогічного в 1911–му, у неповні шістнадцять. І, звісно, уявити не міг, що колись, через століття, у 2008–му, інституту присвоять його ім’я.

«Проблема освіти — це проблема цінностей і пріоритетів»

Для Віктора Ющенка особливо цінною є пам’ять про ще одного випускника, власне, випускницю Глухівського університету — його маму Варвару Тимофіївну. «Востаннє я тут був років 55 тому, коли мені було чотири чи п’ять місяців, — говорить Віктор Ющенко. — Мама складала сесію, а тато носив мене на руках». Тож із особливими почуттями Віктор Ющенко приїхав до університету. На зустрічі з глухівцями Президент говорив про роль освіти та місію педагога: «Мою політику критикують, але я абсолютно переконаний у тому, що роблю. Бо я роблю речі канонічні». Це стосується і питання освіти. Чотири роки тому Президент почав із підписання Болонського протоколу, завдяки якому наступного року дипломи українських вишів зможуть прирівнюватися до дипломів будь–яких навчальних закладів світу. За ці чотири роки втричі зріс бюджет галузі освіти, 94% українських шкіл комп’ютеризовано. Якщо чотири роки тому в Україні ще не чули про програму «шкільний автобус», то нині 93 відсотки дітей, які потребують підвезення, його мають. Проблеми освіти, на думку Президента, — це не проблеми коштів. Це проблеми наших пріоритетів і цінностей.

Віктор Ющенко привітав колектив Інституту з професійним святом і наступною річницею створення закладу, а також вручив нагороди. За багаторічну сумлінну працю на освітянській ниві, вагомість здобутків у підготовці педагогічних кадрів, високий професіоналізм орденом «За заслуги» III ступеня нагороджено ректора Олександра Курка, орденом княгині Ольги III ступеня нагороджено проректора Ларису Слінченко. Також вручено інші нагороди.

 

ДО РЕЧІ

З 1 січня буде запроваджено систему самостійного розпорядження коштами для шкіл. Про це на зустрічі з директорами шкіл повідомила Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко. Нововведення дозволить школам відкривати власні розрахункові рахунки та вільно отримувати в першу чергу благодійну допомогу. За словами Тимошенко, уряд планував уже з 1 жовтня запровадити систему самостійного розпорядження коштами. Одначе самі навчальні заклади виявилися до цього не готовими. «Я дуже хотіла б, щоб ви стали фінансово самостійними, щоб школа мала право господарювати — щоб був розрахунковий рахунок, вакансія бухгалтера, який би міг ставити підписи», — сказала Юлія Тимошенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>