Головне — вірити у краще

15.09.2009

На позачерговому засіданні Кабміну, що відбулося минулої суботи, урядовці вирішили ознайомити громадськість із макроекономічними показниками державного бюджету. Отже, держбюджет–2010 планується з дефіцитом 3,97 відсотка. Загальний дохід планується на рівні близько 284 мільярдів гривень, а видатки — трохи більше 336 мільярдів. «Доходи зведеного бюджету на 2010 рік з урахуванням кредитування збільшуються майже на 17 відсотків», — повідомив виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський.

Значним поповненням до бюджету стануть надходження від акцизного збору. З урахуванням уже прийнятих Верховною Радою законів та ініціатив, запропонованих урядом, вони мають зрости більш як удвічі — до майже 22 мільярдів гривень.

«Базовий сценарій розвитку економіки в 2010 році передбачає зростання ВВП на 3,7 відсотка», — додав Уманський. Налаштованим на позитив був і очільник економічного відомства. «У 2010 році очікується позитивне сальдо торговельного балансу. Крім того, зростання промвиробництва очікується на рівні 2,9 відсотка», — поділився планами міністр економіки Богдан Данилишин.

Проте, незважаючи на всі багатообіцяючі цифри, краще жити українці не стануть — уряд не обіцяє стрімкого зростання соціальних виплат і заробітних плат із наступного року. «Якщо ми хочемо утримати на високому рівні шанси відновлення економіки, якщо ми хочемо реальний сектор економіки і забезпечити необхідні витрати розвитку, щоб стрімко не скорочувалися робочі місця на тлі світової кризи, ми також не можемо сьогодні марнотратно ставитися до збільшення соціальних стандартів і соціальних витрат», — відзначила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко.

Отож головним пріоритетом уряду в 2010 році стане підтримка національної економіки, а не українців. «Але в той же час ми робимо маленькі кроки вперед по підвищенню цих соціальних стандартів, але в дуже помірному, консервативному варіанті», — додала вона.

І після цього зразу ж визнала: в урядовому бюджеті нема грошей. «У цьому бюджеті немає можливостей, тому що іноді, буває, в парламенті, займаються перед­виборчим популізмом, іноді горлопанством замовлених представників трудових колективів у той час, коли країні необхідна швидка реанімаційна допомога», — резюмувала Тимошенко.

Та втриматись від «соціального» популізму таки не змогла. Вже у понеділок на засіданні Національної тристорон­ньої соціально–економічної ради Юлія Тимошенко повідомила, що, «незважаючи на кризу і важкий стан в економіці, ми будемо збільшувати соцстандарти». «Вперше за багато років ми в бюджеті на 2010 рік закладаємо норму, що передбачає з 1 грудня перехід на єдину тарифну сітку для всіх категорій працівників», — повідомила ЮВТ. За її словами, для реалізації цієї ініціативи в бюджеті на наступний рік передбачено більше мільярда гривень.

Також передбачено низку доплат: вчителі, працівники охорони здоров’я, бібліотек та клубів у селищах і селах, а також пенсіонери з пенсією менше 1 тисячі гривень додатково отримають на 20 відсотків більше, ніж передбачено на даний момент. А пенсіонерам із пенсією від 500 до 1000 гривень буде доплата для купівлі медикаментів.

Решті «пільговиків» Прем’єрка порадила чекати наступного року. «Після завершення кризи з 1 грудня 2010 року ми будемо потужно підвищувати всі наші соціальні стандарти», — заявила Юлія Тимошенко.