Ковалі Незалежності

Ковалі Незалежності

Музейний провулок, 8... Для багатьох киян і гостей зі Сходу й Заходу ця адреса стала у 1989–му «точкою опори», з якої можна «перевернути світ». Там містився перший секретаріат Народного руху України. В офіційних документах ще додавали: «за перебудову». Але всі називали його просто: Рух. А прихильників (членства з квитками й печатками тоді в Русі не було) — рухівцями. Рухівцями були тоді всі, хто хотів вільної України, вітав мовлення українською, цікавився «забороненими сторінками» української історії та самобутньої культури.

Рух серця

Рух серця

Мій тато заплакав. За кілька днів він поїхав до Києва, аби провести в останню путь людину, яку бачив наживо, може, разів із п’ять за все своє життя. Я був вражений як ніколи раніше. Лише теленовини, телепроекти, ток–шоу, які відтак безупину перетирали одну й ту ж тему, дозволили мені, хлопчині–семикласнику, зрозуміти суть того короткого радіоповідомлення, яке змусило заплакати мого тата: «Ми перериваємо нашу програму, аби повідомити... Загинув В’ячеслав Чорновіл».

Ярослав Кендзьор: Того Руху вже не буде

Ярослав Кендзьор: Того Руху вже не буде

Цього тижня Народний рух України святкує 20–річчя. Організацію, яка згодом стала партією, було утворено на установчому з’їзді в Києві 8—10 вересня 1989 року. Рух утворювався нібито «за перебудову», та насправді його прихильники і активісти — а таких були мільйони! — виступали за повну незалежність України.

Одним із учасників того форуму був Ярослав Кендзьор — народний депутат, колишній лідер рухівців Львівщини. Кілька місяців тому Кендзьора виключили з лав Народного руху — через те, що він із групою соратників виступив проти нинішнього голови НРУ Бориса Тарасюка. Незважаючи на це, Кендзьор буде присутнім на офіційних урочистостях із нагоди ювілею, а от чи буде там Тарасюк — велике питання. Борис Іванович заявив, що його... не запросили на свято. З цього ми й почали розмову з Кендзьором.

Оборона про всяк випадок

Оборона про всяк випадок

У середу Президент України підписав указ про перевірку організації територіальної оборони країни. Це сталося, як одноголосно відзначили оглядачі, надвечір того ж дня, коли Державна Дума РФ підтримала зміни до закону про оборону, якими затвердила в першому читанні дозвіл на використання російської армії за межами своєї держави.

Безголосий голос

Безголосий голос

Учора засідання Верховної Ради знову не відкрилося. Народні депутати від Партії регіонів заблокували трибуну, а лідерам не вдалося домовитися про порядок денний. «У п’ятницю ми знову зберемося о 9.30 на погоджувальну раду. Будемо радитися», — повідомив про ситуацію голова фракції Блоку Литвина Ігор Шаров.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики