Безголосий голос

11.09.2009

Учора засідання Верховної Ради знову не відкрилося. Народні депутати від Партії регіонів заблокували трибуну, а лідерам не вдалося домовитися про порядок денний. «У п’ятницю ми знову зберемося о 9.30 на погоджувальну раду. Будемо радитися», — повідомив про ситуацію голова фракції Блоку Литвина Ігор Шаров.

Тим часом депутати з коаліції шукають метод, як можна обійти заблоковану трибуну. БЮТівець Андрій Портнов і «нашоукраїнець» Роман Зварич зареєстрували проект, який передбачає, що у випадку блокування трибуни, фізичного втручання в роботу електронної системи та вчинення інших дій, які унеможливлюють проведення голосування у спосіб, визначений регламентом, відкрите голосування здійснюється шляхом особистого волевиявлення у письмовій формі. «Кожний член фракції та присутній на пленарному засіданні навпроти свого прізвища у письмовій формі висловлює свою позицію словами «за», або «проти», або «утримався» та ставить особистий підпис», — йдеться у проекті постанови.

От тільки, щоб ухвалити таку постанову, треба провести традиційне голосування — кнопками.

 

Хто як ходить?

Віце–спікер Микола Томенко вважає, що для того, щоб парламент почав працювати, народним депутатам треба у першу чергу почати приходити на його засідання. Він висловив подив, що його ідея про те, щоб парламент не працював під час виборчої кампанії у пленарному режимі, наштовхнулася на таку критику. «Я здивований, що такий підхід викликав серйозне несприйняття, передовсім, у багатьох кандидатів у Президенти, які вже давно не працюють у Верховній Раді України, або у народних депутатів, які так само не можуть похвалитися виконавчою дисципліною та активністю в законодавчій діяльності», — сказав Томенко. На прохання журналістів він оприлюднив результати вчорашньої поіменної реєстрації народних депутатів (станом на 11.20). Так, зокрема: у фракції Партії регіонів із 173 народних депутатів відсутні 86 (49%), у фракції «Наша Україна — Народна самооборона» із 72 — 29 (40%), у КПУ з 27 — 8 (29%), у БЮТ із 156 — 43 (27%), у Блоці Литвина з 20 — 5 (25%).