РАХУНКОВА ПАЛАТА

11.09.2009

1 млрд. доларів

золотовалютних резервів готовий спрямувати Нацбанк України у вересні на підтримку курсу гривні, заявив голова НБУ Володимир Стельмах. Стримати зростання долара НБУ планує, зокрема, й завдяки системі своїх інтервенцій шляхом проведення аукціонів. Перший досвід валютних аукціонів Нацбанк отримав ще в лютому нинішнього року.

 

3,5 млрд.гривень

становить борг підприємств тепло­комун­енерго за спожитий упродовж цього року природний газ, заявив днями заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Колбушкін під час селекторної урядової наради щодо підготовки до зими. Найбільшими боржниками він назвав Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Харківську області та Київ.

 

776 млн. неписьменних

живе на планеті. Як свідчить звіт ООН, ця цифра охоплює лише дорослих людей, переважно жінок. Левова частка неграмотних — мешканці Африканського континенту. Щодо дітей, то 75 мільйонів з них позбавлені можливості вчитися. «У світі, де існують величезні багатства, де освіта та знання служать обов’язковою перепусткою у щасливіше життя, масштаби неписьменності просто шокують», — визнає Генсек ООН Пан Гі Мун.

 

654 млн. гривень

виділено з місцевих бюджетів та з інших джерел на підготовку будинків по всій Україні до опалювального сезону. Про це заявляє міністр з питань житлово–комунального господарства Олексій Кучеренко. З цієї суми станом на 1 вересня профінансовано 476, 7 млн. гривень, а отже, за словами міністра, близько 80% житлофонду держави готові до початку опалювального сезону. Чиновник назвав також регіони, які відстають від стаханівського темпу всієї країни в підготовці до зими, — Тернопільщина (до сезону готові 65,2% будинків), Полтавщина (67%), Черкащина (68,7%).

 

40 тис.каштанів

збираються висадити в Києві нинішньої осені за вказівкою міськдержадміністрації. Як повідомляє радіо «Київ» із посиланням на радника столичного мера Ігоря Добруцького, живий символ української столиці потребує оновлення, адже з 1,5–2 млн. каштанових дерев, що зараз ростуть у місті, понад 70% уражені шкідниками. Хворі дерева КМДА хоче рятувати, вводячи в кору спеціальні ін’єкції. Втім ціна одного такого «уколу» — близько 30 доларів.

 

14 тисяч авто

щомісяця продають в Україні. Такий показник продажів автомобілів, донедавна найбільш загубленої кризою галузі, зафіксували експерти у серпні. Порівняно з попередніми місяцями торгівля автівками зросла на 14%, констатує газета «Дєло». Маркетологи пояснюють цю тенденцію нестабільністю гривні, а також тим, що чимало банків поновили автокредитування. Але якщо порівняти з 2008 роком, то за вісім місяців продаж автомобілів в Україні скоротився на 70%.

 

120 тонн каміння

Валуни саме такою сумарною вагою утворять «Сад каменів» у Донецьку, неподалік нового стадіону «Донбас–Арена». За повідомленням прес–служби «Донбас–Арени», сад буде подібний до славетних японських кам’яних композицій і розташується на площі 2,3 тис. кв. метрів. 15 валунів–велетнів підбирали у кар’єрах Донеччини, Луганщини та Харківщини. Їх розташують так, щоб із будь–якої точки було видно 14 каменів. А один би залишався невидимкою. Крім того, природним каменем викладуть стежки і русло імітованого пересохлого струмка. Роботу планують закінчити до кінця осені.

 

82–ге місце

посіла Україна в рейтингу конкурентоздатності поміж 133 країн, оприлюдненому Всесвітнім економічним форумом (WEFB). За рік наша держава погіршила свій рейтинг на десять позицій. Сусідами України в списку конкурентоздатності стали африканські Гамбія та Алжир. З колишніх радянських республік ми випереджаємо лише Грузію, Таджикистан та Киргизію. У звіті WEFB пояснюється, що «падіння» України пов’язане зі зниженням попиту на експортну продукцію, девальвацією гривні, руйнуванням фінансової системи країни. Цей показник у рейтингу є серйозним негативним сигналом для закордонного інвестора.

 

1,6 кг

Картоплину такої ваги виростив тернополянин Михайло Рибак на своїй присадибній ділянці, сповіщає УНІАН. Такого «картопляного» ефекту городник–любитель досягнув не завдяки генним технологіям — секрет пояснює ранньою висадкою картоплі та внесенням правильних добрив, насамперед розведеного курячого посліду. Михайло Рибак відомий у Тернополі вирощуванням овочів–гігантів. На початку 2000–х він виростив морквину вагою півкіло, 700–грамовий буряк та гарбуз, що «потягнув» на 35,5 кг.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>