«Смердюча» пожежа

05.09.2009

Позавчора близько шостої години ранку охоронці полтавського ринку «Мотель», розташованого на вулиці Михайла Грушевського, виявили вогонь у торговому павільйоні, що належить засновнику згаданого ринку, відомому в обласному центрі підприємцю Віктору Бажану. Тож лише швидкий приїзд пожежників фактично врятував від цілковитого знищення як цю торгову «точку», так і сусідні, що притулилися до неї з обох боків досить довгого торгового ряду. За офіційною інформацією «еменесників», вогонь знищив електролічильник і пошкодив кондиціонер та холодильну камеру, суму збитків та причину пожежі встановлюють.

Водночас, за словами Віктора Бажана, йдеться про збитки на загальну суму близько 300 тисяч гривень. Адже добротний павільйон, в якому торгували переважно кондитерськими виробами своєї фірмової випічки та іншими продуктами харчування, доведеться фактично монтувати заново і «начиняти» його новим обладнанням. У цьому журналісти переконалися під час вчорашньої імпровізованої прес–конференції на місці «гарячої» події: навіть через добу сморід від диму й кіптяви стояв такий, що важко було вистояти всередині бодай кілька хвилин, не кажучи вже про якусь торгівлю...

Ще «смердючішими» видаються обставини довкола пожежі. Адже саме в ці дні фактично сягнув апогею конфлікт між віднедавна єдиним засновником ринку «Мотель» Віктором Бажаном (останній має ще й ласі шматки нерухомості та земельні ділянки у найпрестижніших місцях Полтави) і БЮТівськими очільниками мерії. Ще з 2007 року міська влада намагається взяти під свою безпосередню «опіку» згаданий ринок у найнаселенішому мікрорайоні обласного центру через спроби достроково розірвати договір оренди землі. Ті перші «атаки» з міського «білого дому» вдалося відбити. Останні ж півроку засновник та підприємці, котрі тут торгують, буквально засипали мерію «чолобитними» з проханням продовжити договір оренди землі, термін дії якого закінчується у грудні 2010 року, а також надати дозвіл на подальшу реконструкцію ринку. Однак замість відповідей одержали підготовлений у міськраді судовий позов із тим же таки прагненням достроково «відібрати» надану в оренду землю.

Публічно речники мерії мотивують це бажанням «навести лад» на ринку після скарг тих, хто на ньому торгує. Оскільки, мовляв, новий власник підвищив вартість «містового» і почав реконструкцію без належних дозволів. За словами мера Андрія Матковського, «одних людей із ринку виживають, з інших беруть великі гроші за можливість торгувати». У відповідь на такі закиди підприємець Віктор Бажан оприлюднив документи стосовно законності своїх претензій на продовження оренди землі, днями влаштував резонансну прес–конференцію зі спростуваннями «мерських» страшилок, вступив до Української народної партії і, власне, став публічною людиною, котра наважилася опонувати «самому» меру. А кілька днів тому заяву на його підтримку надіслали у мерію й підприємці, які торгують на «Мотелі».

Чи випадково у розпал цього протистояння загорівся павільйон власника ринку Віктора Бажана? Відповідаючи на запитання власкора «УМ», він зазначив, що чекає відповіді на нього насамперед від правоохоронців. І водночас не може не зважати на пожежі, які спалахували у Полтаві після таких конфліктних ситуацій стосовно земельних ділянок, нерухомості тощо. Зокрема, полтавчани добре пам’ятають більш ніж дивні загорання приватного кафе, на місці якого зараз споруджують так звану «резиденцію» міського голови; обласної дитячої бібліотеки імені Панаса Мирного, остаточним «виселенням» якої опікувалася близька до родини «полтавського соцького» дама; гаражів державного видавництва «Полтава», попелище яких мерщій надали для спорудження елітного готелю все тій самій «козирній» дамі, та інші «гарячі точки».