НОВИНИ ПЛЮС

05.09.2009

Справу Політковської розглядатимуть без присяжних

Верховний суд РФ повернув у прокуратуру справу вбитої 7 жовтня 2006 року журналістки Анни Політковської. Цього разу справу розглядатимуть без суда присяжних, чим вельми задоволена родина загиблої та її адвокати, пише російська газета «Вєдомості». Отож резонансну справу, вочевидь, буде об’єднано в одне провадження зі справою Рустама Махмудова — чеченця, якого слідство вважає безпосереднім убивцю і який уже кілька років перебуває у міжнародному розшуку.

Нагадаємо, що у лютому колегія присяжних визнала непричетними до злочину трьох фігурантів справи, колишніх співробітників силових структур РФ Сергія Хаджикурбанова, братів Ібрагіма та Джабраїла Махмудових (першого слідство вважало організатором операції з ліквідації опозиційної журналістки, а братів Махмудових підозрювало у стеженні за Політковською). Утім без Рустама Махмудова, який утік, тобто без безпосереднього виконавця злочину розглядати справу в суді вельми складно. Тому, як припускає газета «Коммєрсант», початок судового процесу можуть відтермінувати на невизначений термін.

На Саяно–Шушенській знайшли всіх жертв

Знайдено останки тіл двох співробітників, яких вважали безвісти зниклими після аварії 17 серпня на Саяно–Шушенській ГЕС. Це останні із загалом 75 жертв катастрофи, констатує РІА «Новості», посилаючись на припущення судмедекспертів, які зараз вивчають рештки загиблих.

Щодо причин аварії на найбільшій у Росії ГЕС, то вони досі залишаються таємницею. Версію аварії та сценарій її розвитку буде оголошено 15 вересня, заявив голова Ростехнагляду Микола Кутьїн.

Каліфорнію підпалили

Влада штату Каліфорнія вважає свідомий підпал причиною пожеж навколо Лос–Анджелеса, які впродовж тижня перетворили на попелище 57 тис.гектарів лісів. Варто нагадати, що жертвами вогню стали двоє пожежників та понад 70 сімей, в яких згоріло житло. Справу про підпал лісів тепер будуть кваліфікувати як ненавмисне вбивство, передає агенція «Рейтер». Територію поблизу містечка Ла Каньяда–Флінтрідж огороджено жовтою стрічкою — як це робить поліція на місці злочину.

Літак загорівся на злеті

Учора в аеропорту індійського Мумбая вдалося запобігти серйозній авіакатастрофі — загорівся літак Індійських авіаліній із 213 пасажирами на борту, який мусив вирушати рейсом до столиці Саудівської Аравії — міста Ель–Ріяд. Полум’я помітили службовці летовищ, коли лайнер уже виїздив на злітну смугу, щоб узяти розгін, сповіщає індійська інформагенція «Бомбей ньюс». За версією інших агенцій, іскри, що вилітали з–під крила, помітив один із пасажирів. На щастя, вогонь вдалося оперативно загасити, ніхто з людей не постраждав.

67 смертей на вівтар загиблого міністра

В індійському штаті Андхра–Прадеш загинули 67 осіб, зачувши про загибель у авіакатастрофі головного міністра штату, надпопулярного в народі Раджішекхара Редді, пише газета «Таймс оф Індіа». Деякі чоловіки, здебільшого літні, померли від розриву серця, більшість наклала на себе руки. Один із самогубців, розповідає видання, залишив записку: «Міністр присвятив своє життя народу, я присвячую своє життя йому». Почувши про таку тенденцію, син міністра Редді, загиблого три дні тому під час падіння гелікоптера, закликав земляків не йти з життя. Міністру було 60 років, він очолював регіональне відділення партії «Індійський національний конгрес».

Азербайджанці вимагають відставки міністра за візит до Вірменії

Активісти азербайджанської «Організації звільнення Карабаха» вимагають відставки міністра у справах молоді та спорту Азада Рагімова, а також президента федерації дзюдо Фізулі Алекперова за те, що ці функціонери 2 вересня здійснили робочий візит до Вірменії. Про це інформує «Лєнта.ру» із посиланням на азербайджанські ЗМІ. На думку організації, ці чиновники «служать вірменській політиці», тобто не намагаються відвоювати Нагірний Карабах у вірменів. Насправді, Рагімов та Алекперов відвідали Єреван для того, щоб напередодні молодіжного чемпіонату Європи із дзюдо, який проходитиме у Вірменії, отримати гарантії безпеки для азербай­джанських спортсменів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>