«Зелена» висота

05.09.2009

Учора долар узяв 9–гривневу планку. Ні психологічною, ні фізичною цю межу вже не називають — бодай тому, що на початку року «бакс» упевнено брав і більші висоти. Вчора здати американську валюту можна було в середньому за 8,70—8,75 грн. за долар, а купити вже традиційно було проблематично — хоч за 8,95, як пропонували деякі банки, хоч за 9,05.

Дивлячись на стрімкі спортивні успіхи «зеленого», люди несли свої кревні «у.о.» в «обмінки» неохоче, бо «завтра все одно буде ще вище». Якщо хтось і пам’ятає, що в січні долар повернувся до позначки нижче 8 гривень після готівкового рекорду в 10 грн./дол., то не надто вірить у повторення такого сальто мортале. Вибори, розмови про емісію, ймовірність відмови Міжнародного валютного фонду в наданні Україні четвертого траншу кредиту вже цієї осені — все це не сприяє довірі до національної валюти. Експерти також не надто оптимістичні: стабілізацію курсу гривні прогнозують, але про його підвищення говорять обережно.

В уряді мають своє пояснення різкому стрибку долара в останні дні: «Щомісяця, як тільки підходить час «Нафтогазу» розраховуватися з «Газпромом» і для цього закуповувати величезні обсяги валютних ресурсів, за два дні до цього підвищується валютний курс», — пояснив на прес–конференції перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов, зазначивши, що на цьому заробляють спекулянти, а «жорсткої реакції з боку Нацбанку ми поки не спостерігаємо».

До слова, вчора НАК «Нафтогаз» повністю розрахувався з Росією за серпневі поставки газу, тож, за цією логікою, долар має натиснути на гальма.

У четвер на зустрічі з журналістами ділових видань Президент заявив, що в разі емісії готовий піти на жорсткі заходи щодо голови НБУ Володимира Стельмаха. «Кожна емісія сьогодні буде критичною для стабілізації гривні, — наголосив Віктор Ющенко. — Я буквально сьогодні попередив Стельмаха, що якщо в обігу з’явиться додатковий мільярд чи два, то я вживу крайніх заходів, не чекаючи завершення його каденції». За словами глави держави, уряд чинить тиск на Стельмаха, щоб отримати доступ до грошового верстата, але це не знімає відповідальності з голови Нацбанку.