Безголові оказії

05.09.2009

Замість одразу заблокувати парламентську трибуну, Партія регіонів учора зробила хід конем: перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович ліг на лікарняний. Оскільки самого спікера не було — Володимир Литвин заздалегідь попередив ініціаторів позачергового засідання ВР, що в цей день із плановою поїздкою відвідуватиме Кіровоградську область, — а другий віце–спікер Микола Томенко перебував у відрядженні в Криму, засідання відкрити було нікому. «Бачте, яка недолуга й безпорадна наша влада», — «сумно» розводили руками в кулуарах «регіонали». Мовляв, скликав Блок Тимошенко засідання, а про забезпечення його роботи й не потурбувався.

У Сімферополі віце–спікер Томенко з самого рання терміново шукав літак, щоб швидше вилетіти до Києва. Пан Микола запізнився «під купол» тільки на 20 хвилин, але фракцію «Регіонів» у залі вже не застав. «Чемно почекавши» 15 хвилин, як це «роблять у всьому світі», й навіть накинувши кілька хвилин «бонусу», фракція ПР пішла. Мовляв, усе одно зрозуміло, що роботи не буде.

А без блокади й за присутності Миколи Томенка парламент... запрацював. І навіть спромігся ухвалити два рішення: ратифікували протокол про збереження і стале використання біологічного та ландшафтного різноманіття до рамкової конвенції про охорону і сталий розвиток Карпат та зміни до закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». «Це в історії українського парламентаризму унікальна ситуація. Завдяки моєму запізненню Україна отримала два закони. Оскільки наші колеги з Партії регіонів були переконані, що сьогодні не буде керівників Верховної Ради, вони дали можливість почати роботу», — тішився Томенко.

Та «регіонали» швидко отямилися і, повернувшись до сесійної зали, знову заблокували трибуну. «Якщо вже сесія зібралася, депутати є, то не треба створювати видимість роботи — давайте поставимо на голосування готовий законопроект, який так потрібен людям, — про підвищення мінімальних зарплат і пенсій, — пояснювала дії фракції представниця ПР Ганна Герман. — Бо насправді це засідання їм (БЮТ) було потрібне тільки для того, щоб завтра Тимошенко сказала: от бачте, Партія регіонів не дала нам ухвалити закони, які так потрібні сільським радам і регіонам. Вони не чекали, що ми дозволимо їм працювати. І 80 відсотків законопроектів, які винесли сьогодні на розгляд, виявилися просто не готовими!».

За словами Герман, «Регіони» так прагнуть допомогти людям, що навіть підготували другий — компромісний — законопроект про підвищення соціальних стандартів. Мовляв, «тимошенківці» вже стомилися пояснювати, чому блокують ухвалення такого потрібного закону, і «надсилають Партії регіонів сигнали про те, що готові проголосувати, якщо будуть трохи знижені суми, до яких зростуть мінімальні виплати».

Позаяк ситуація знову зайшла в глухий кут, адже на погоджувальній раді всі фракції, крім комуністів, не підтримали законопроекти «Регіонів» позачергове засідання було закрите. Як «оптимістично» спрогнозував на прес–конференції Микола Томенко, така ж «продуктивна» робота, швидше за все, очікує парламент і наступного тижня.