«Боржомі» сповільненої дії

29.08.2009

Під час чергового засідання Громадської ради з питань якості питної води Головний санітарний лікар Харківщини Сергій Савенков озвучив, без перебільшення, сенсаційну новину. У відомій грузинській мінералці «Боржомі» місцеві експерти знайшли рештки небезпечної отрути — миш’яку. Його слова підтвердив і голова облдержадміністрації Арсен Аваков. «Ми тричі відправляли запит виробникам води з проханням надати нам дані про її параметри, — каже він. — Але відповіді так і не отримали. Лише після цього було прийнято рішення оприлюднити цю інформацію».

До «чорного списку» сан­епідеміологи занесли також грузинську мінералку «Набеглаві», французьку Contrex та російські «Нарзан» і «Єсентуки–17». Усі вони не відповідають установленим в Україні нормам якості питної води. У свою чергу, самі норми теж викликали у фахівців багато запитань, оскільки не відповідають діючим у Європі стандартам і давно потребують перегляду.

Аби вирішити цю проблему на державному рівні, члени згаданої Громадської ради надіслали свої пропозиції Верховній Раді, Кабміну, Міністерству економіки та Академії медичних наук і вже отримали схвальну відповідь. Мовляв, робота зі створення нового державного стандарту вже на виході і невдовзі буде запропонована до виконання. Але харківські експерти відреагували на цю відповідь доволі стримано. Кажуть, що в рамках державної програми «Питна вода» ця робота мала б бути виконана ще у 2008 році. Спливає третій квартал 2009–го, а нових стандартів як не було, так і немає.