Щоб не обрати «кота в мішку»

29.08.2009

Змінювати Конституцію потрібно, і дуже важливо, щоб розуміння того, яким буде новий Основний закон, у суспільства й політиків оформилося до президентських виборів. Звісно, ще краще було б до того часу завершити процедуру ухвалення Конституції, але після того, як Верховна Рада півроку «маринувала» і так поданий запізно президентський проект, це вже неможливо. Та встигнути принаймні затвердити узгоджений варіант конституційної реформи на загальнонаціональному рівні – можна. Саме з цією метою Президент оголосив всенародне обговорення Основного закону, побачивши, що найбільші парламентські фракції блокують цей процес.

Про все це глава держави розповів в інтерв’ю «Україні молодій» та газетам «День» і «Дєло» (див. учорашній номер «УМ»), наголосивши, що не можна обирати «кота в мішку» — тобто Президента з не виписаними заздалегідь повноваженнями. Тоді як деякі політики, схоже, саме цього й прагнуть — змінювати правила гри вже «під себе», залежно від результатів виборів. «Конституцію не можна писати під конкретну людину, тому найчесніша Конституція — ухвалена до президентських виборів», — переконаний Президент. Водночас В.Ю. констатував, що максимальне завдання, з яким можна впоратися до завершення президентської кампанії, — це голосування за проект Конституції в першому читанні.

«Моє головне завдання — донести до кожного з вас думку про те, що свою долю нікому не можна передавати, — пояснив Ющенко мету своєї ініціативи всенародного обговорення. — Я не хочу, щоб моя доля залежала від того, чи відбудеться змова між Тимошенко і Януковичем. У парламенті мені нема на кого спертися — я розумію, що там іде своя гра. Тому я апелюю до народу. Моя сила — в публічності».

 

ОЦІНКИ

Президентський проект Конституції, вельми схвально оцінений Венеціанською комісією та іншими європейськими структурами, обговорює як народ, так і політики та експерти. У Комітеті виборців України особливу увагу звертають на ті положення проекту, які стосуються виборчого процесу, відповідальності та ефективності органів влади.

«Уже десять років ми працюємо в цій галузі, тому є своє бачення, є свої напрацювання. І в Конституції (від Президента) ми знайшли багато речей, які не викликають жодних суперечок ні в експертів, ні в суспільстві», — зазначив на пресконференції голова КВУ Олександр Черненко .

Вагомим пунктом проекту, в якому КВУ повністю підтримує Президента, є скасування депутатської недоторканності. «Самі депутати ніколи не підуть на обмеження своїх прав — як показує політичний процес, тут існує певна «кругова порука». Тому ми бачимо тут єдиний вихід — референдум. І є усі підстави стверджувати, що ця норма, запропонована Президентом, у суспільстві буде сприйнята позитивно», — зауважив Черненко.

КВУ наголошує, що в новому проекті конституції обов’язково треба скасувати норму про імперативний мандат, яка «дозволяє партійному керівництву (в центрі та на місцях) позбавляти депутатів прав». «Позиція депутата не завжди збігається з позицією партійного лідера, тому цей імператив, який мав би дисциплінувати депутатське коло, перетворився в певний каральний та інституційний орган», — вважають у КВУ.

Олександр Черненко також схвально ставиться до повернення мажоритарної системи на місцевих виборах. Запровадження «пропорційки» на місцевих виборах, на думку голови комітету, мало б скомпонувати суспільство. «Проте до місцевих рад потрапляють люди, далекі від партійних гасел, — констатує голова КВУ. — І взагалі на місцях не розвинені партійні структури, тому сформувати повноцінний список до місцевої ради дуже важко. Місцеві депутати повинні займатися місцевими питаннями. Дороги, лікарні — ці проблеми не мають партійності, тому на місцях потрібні звичайні робітники, а не ті люди, які проплатили собі місце у списку», — наголосив Черненко.