Гайда до Ющенка на дачу!

28.08.2009
Гайда до Ющенка на дачу!

Віктор Ющенко демонструє «Синьогору» журналістам. Але для вас, дорогі туристи, екскурсію проводитиме не Президент. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Ексклюзивне право на проведення таких унікальних екскурсій отримала одна з івано–франківських туристичних фірм. Як розповіла «УМ» менеджер агентства Лілія Іваницька, дозвіл на кожну таку екскурсію вони чекають із Києва в індивідуальному порядку: за п’ять–шість днів до мандрівки агенція відсилає на перевірку до столиці копії паспортів та ідентифікаційні коди усіх туристів, які бажають відвідати президентську «дачу». «Щосуботи з вулиці Незалежності, 40, в Івано–Франківську вирушає екскурсійний автобус, — розповіла «УМ» пані Іваницька. — Комплексний тур, що включає екскурсію в резиденції «Синьогора» та відвідини монастиря Манявський Скит, коштує 145 гривень». Сама ж екскурсія по президентській «дачі» вартуватиме всього 50 гривень, а для дітей — 20.

Як розповіли «УМ» у турагенції, подивитись, де відпочиває Президент, приїжджають не лише наші співвітчизники, а й іноземці — румуни, німці, поляки, молдавани та болгари. Утім, попри демократичні ціни та унікальну можливість подивитись мальовничий куточок Карпат, кількість туристів не зашкалює. Може, тому що охорона встановила для відвідувачів «Синьогори» низку обмежень. Зокрема, заборону брати з собою ріжучі предмети та фотографувати. Окрім того, заходити всередину резиденції — зась! Екскурсоводи відчиняють двері лише у грандіозний хол, де туристи можуть оглянути мармурову підлогу, величезні колони, масивні люстри й каміни. Утім вистачає і цього, зважаючи на те, що чинний глава держави — перший із лідерів Української держави, який дав дозвіл на проведення таких культурних заходів у президентській резиденції.

Згодом гостям показують господарство Віктора Андрійовича — комплекси «мисливська» та «гуцульська» садиби, пасіку, двір зі свинями та звіринець із фазанами, оленями й ведмедиками Мішею та Дашею, яких, кажуть, глава держави любить пригощати булкою з медом. Частують ложкою президентського меду і туристів. А потім у колибі годують банушем (кукурудзяна каша) і грибною юшкою.