Втомлені вандалами

27.08.2009

Боротьба Харкова за право прийняти матчі Євро–2012 принесла місту як мінімум два неймовірні результати: об’єднала до цього непримиренну керівну еліту навколо спільної ідеї і перетворила місто на один великий будівельний майданчик. Враз стало модно висаджувати клумби, відкривати «сплячі» фонтани, білити фасади будинків. Але водночас несподівано виникло дивне за своєю природою лихо. Виявляється, частина городян негативно реагує на красу і навіть бореться з нею — шляхом знищення.

Найбільше незлюбили вандали чомусь квітковий годинник на проспекті Гагаріна. Величезне панно, викладене зеленню у вигляді циферблата, погромники руйнували вже разів тридцять. А недавно, поскручувавши стрілки, вирвали й сам годинниковий механізм. Аби полагодити витвір ландшафтного мистецтва, мерія мусить знайти 35 тисяч гривень. Чиновники кажуть, що цей погром, найвірогідніше, вчинили уболівальники матчу «Металіст» — «Рієка», які у такий дикунський спосіб відзначили перемогу своєї улюбленої команди.

Дісталося від уболівальників уже й фактично відремонтованому до Євро–2012 стадіону «Металіст». За останні рік—два головна спортивна арена області змінилася до невпізнанності, виблискуючи новеньким табло, біговою доріжкою, добротним ремонтом, розкішними кріслами. Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Сергій Стороженко, тепер на територію стадіону люблять заходити навіть молоді мамочки з дитячими візочками, аби їхні малюки змалку звикали до краси. Але те, що упорядники спортивного комплексу побачили після усе того ж легендарного матчу з «Рієкою», змусило їх волати «пробі». «Усе навколо, вибачте на слові, запльоване, скрізь валяються жуйки, недопалки, шкаралупа від насіння, — каже Сергій Стороженко. — Ми змушені були наймати цілу армію (майже 100 чоловік), щоб усе чистити й мити».

Харківський куратор Євро–2012 поділився враженнями від матчу, організованого у Відні на честь 100–річчя австрійського футболу. Оглянувши спорожнілі після гри трибуни, він не помітив жодного папірця: глядачі все зібрали у пластикові стаканчики й віднесли до урн. Стороженко наголошує, що до «Європи–2012» треба готувати не лише аеропорт із готелями, а й себе, продемонструвати гостям свій високий рівень культури.

А щоб процес самовиховання відбувався активніше, чиновники мерії вирішили встановити біля вже згаданого годинника та на площі Архітекторів (ще одне місце біснування харківських вандалів) спеціальні відеокамери. За однією з них спостерігатимуть співробітники Червонозаводського відділення міліції, за іншим — податківці. А відтак харків’яни невдовзі узнають своїх «героїв» в обличчя, бо їхні подвиги, зафіксовані цифровою технікою, чиновники обіцяють регулярно «крутити» по місцевому телебаченню. Штраф теж вандалам гарантований — 10 зарплатних мінімумів або виховання працею на суспільно корисних роботах.