Хто стане Анти–Януковичем

27.08.2009

Чим ближче до виборчої кампанії — тим більше розмов про те, хто балотуватиметься і хто хто кого підтримуватиме. Голова правління центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вчора на прес–конференції зауважив, що питання єдиного «демократичного» кандидата нині обговорюють не лише в контексті виборів–2010, а й із прицілом на майбутні парламентські вибори у світлі гарантій свого політичного майбутнього. «Тема об’єднання навколо кандидата під брендом «Анти–Янукович» актуальна і тепер, — каже відомий політолог. Особливо це буде дієво після першого туру. Тим політичним силам, які не хочуть бачити Віктора Януковича майбутнім Президентом, потрібно об’єднуватися».

Основною фігурою, яка може очолити таке об’єднання, Фесенко називає Юлію Тимошенко. Цими днями вона вже зробила кілька критичних випадів проти лідера Партії регіонів, зокрема, й на зустрічі з українською діаспорою. Але об’єднання навколо Тимошенко, скоріше за все, відбуватиметься на основі тих сил, чиї лідери не братимуть самостійну участь у перегонах, вважає Володимир Фесенко. Перш за все, це Юрій Луценко та частина національно–патріотичних сил із сектору Народного руху Бориса Тарасюка.

Народний депутат України Олесь Доній із «Народної самооборони» на зустрічі з пресою у свою чергу зазначив: «Конкуренція між політичними силами та їхніми спонсорами збільшується. Можливо, їхні команди проводять переговори з іншими кандидатами не для зняття кандидатур, а для можливої співпраці після президентської кампанії».

А от розмови про домовленості Віктора Ющенка і Віктора Януковича щодо зриву виборів — це не більше ніж міф, вважає Фесенко. «Ющенкові, може, це й вигідно. Але опозиційному кандидату це ні до чого, адже він має великі шанси на перемогу», — зауважує політолог. Він прогнозує, що другий тур президентських виборів без Юлії Тимошенко спокійно не відбудеться — певно, лідерка БЮТ у разі невдачі оголосить про вагомі фальсифікації під час першого туру.