За кого проголосує українська «зона»?

20.08.2009

Незважаючи на те, що попередній голова Державного департаменту з питань виконання покарань Василь Кощинець і досі на лікарняному, тобто його звільнення Кабміном суперечить законодавству, уряд учора призначив нового керівника пенітенціарної системи — начальника Управління ДДВП в Одеській області Олександра Галінського. Хоча напередодні в департаменті практично ні в кого не виникало сумнівів, що цю посаду обійме заступник голови Наталія Калашник, яка, за деякою інформацією, під час зустрічі з Юлією Тимошенко пообіцяла на майбутніх президентських виборах голоси в’язнів і працівників апарату саме чинному Прем’єру.

 

Ні кроку без скандалу

Окремі співробітники ДДПВ напередодні призначення нового голови навіть написали заяви про звільнення. Мотивували своє рішення тим, що призначення керівником пані Калашник неприпустиме через її одіозність. І, схоже, не даремно. До «УМ» потрапили документи, з яких можна зробити певні висновки про персону, яка про щось таки домовлялася з Юлією Тимошенко і досі залишається заступником голови вагомої державної установи. Інформація «Про результати перевірки фактів зловживання службовим становищем заступником голови Державного департаменту з питань виконання покарань Калашник Н. Г.» свого часу була надіслана прокуратурою Запорізької області на ім’я заступника Генпрокурора Олександра Шинальського.

У документі, зокрема, йдеться, що у травні–червні 2005 року «спецконтингент установ виконання покарань вивозився на садову ділянку Калашник Н. Г. поблизу смт Кушугум Запорізького району Запорізької області». Висновки, наведені в доповіді, дають підстави вважати, що використовувати дармову робочу силу «зеків» у приватних цілях заступник голови ДДВП не цуралася. «Двоє засуджених — Рублевський та Лебедєв — зазначили, що виїжджали влітку 2006 року на дачну ділянку, розташовану в Запоріжжі. Як їм сказали, ділянка належить комусь із керівників Державного департаменту з питань виконання покарань», йдеться у листі на ім’я Шинальського.

А коли у 2004 році Наталія Калашник, керуючи транспортним засобом, потрапила у дорожньо–транспортну пригоду, ремонтувати автомобіль узялася фактично держава. «Перевіркою у Вільнянській виправній колонії №20 встановлено, що у грудні 2004 року — на початку січня 2005 року за вказівкою колишнього начальника УДДУПВП у Запорізькій області Тетерука В. В. проводили ремонт автомобіля, який належить Калашник Н. Г. У порушення існуючого порядку на ремонт цього авто дефектна відомість заведена не була, рахунок за використані для ремонту матеріали та проведені роботи не виставлявся», — писав запорізький прокурор Кулаков.

У доповіді фігурують й інші приклади поведінки, яка, м’яко кажучи, не личить держслужбовцю, як–то використання службового транспорту у приватних цілях. А свого часу Наталія Калашник була зразковим співробітником управління КДБ у Запорізькій області. Як свідчать записи у її трудовій книжці, вже через півроку була зарахована на «позастрокову військову службу в КДБ СРСР».

У 2003—2004 роках Наталія Григорівна була деканом факультету з підготовки спеціалістів на платних засадах Запорізького юридичного інституту МВС. Що цікаво, трохи більше ніж через рік вона пішла... на пониження. Як свідчать записи у трудовій книжці, пані Калашник позбулася посади, змінивши її на роботу звичайного співробітника кафедри. Про причини звільнення з посади, через яку проходили студенти–контрактники, можна здогадатися.

Департамент потребує ротацій

Те, що Департамент із питань виконання покарань давно потребує кадрових ротацій, зрозуміло з обсягів критики порядків в українських тюрмах, що лунає від правозахисників. Питання в тому, наскільки новопризначений голова Олександр Галінський буде вільним проводити реформи, в тому числі кадрові. У самому департаменті, приміром, не виключають, що новий начальник матиме обмежені можливості, а роль «першої скрипки» відіграватиме саме Наталія Калашник. Адже, нагадують співробітники ДДВП, недаремно вона мала зустріч із Прем’єр–міністром.

«Ніхто й ніколи не чув від Василя Кощинця (попереднього голови) якоїсь вказівки, як і за кого голосувати. Інша річ — тепер: кадрові ротації почалися незадовго до виборів. Відтак цілком можливо, що в Галінського будуть просто зв’язані руки. Про те, що заступник голови Наталія Калашник пообіцяла Юлії Володимирівні забезпечити підтримку системи Департаменту на майбутніх президентських виборах, — ні для кого не секрет», — розповіли «УМ» у Департаменті.

Олекса ФЕРТИК
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>