«УНСО — це енергетична субстанція»

«УНСО — це енергетична субстанція»

Завдяки правим організаціям нація набуває більшої виразності, вигукує про свої латентні глибинні проблеми і потреби. Особливо — в країнах, які вирвалися (чи, в нашому випадку, «вилущилися») з імперії. Скажімо, якби не пікети УНСО, московський патріарх Кирил так і не побачив би інакшу Україну, православну Україну в камуфляжі, і його політичний візит пройшов би з більшим одноманіттям та позірною радістю «молящіхся ісключітєльно по–русскі».

Утім права ідея не набула в Україні поширення. Напевно, це від поміркованості нашого менталітету, від інерції життя за радянщини. За всю історію незалежної України праві так і не пробилися до влади. Лише у 1994 році по мажоритарних округах до Верховної Ради пройшли троє унсовців. У 2002–му в обоймі з «Нашою Україною» Ющенка стали депутатами четверо представників націоналістичних партій — Стецько, Івченко, Жижко, Гірник, а також, завдяки мажоритарці, — Тягнибок та Шкіль. Проте, напевно, завдяки цій обставині — незаангажованості у владу — праві зберегли ореол «не забруднених» політикою борців за ідею.

Про сьогоднішній націоналізм і чим він відрізняється від націоналізму часів Бандери ми говоримо з Русланом Зайченком, головою виконкому УНА–УНСО, особистістю сильною, романтичною й емоційною. Він був одним із 16 політв’язнів, відсидів свої два роки і чотири місяці за «справу 9 березня 2001 року». Нагода для нашої бесіди трапилася — річниця створення УНСО, до чого Зайченко безпосередньо був причетний.

Зміни не чинні

Зміни не чинні

Учора, в останній день відведеного терміну, глава держави ветував закон про вибори Президента. Рішення було очікуваним. І навіть позачергову сесію скликано на найближчу п’ятницю з розрахунком на те, що депутати долатимуть вето Президента.

Знову роз’єднані

Знову роз’єднані

Як українське суспільство відгукнулося на войовниче звернення президента РФ Дмитра Медведєва? Результати соціологічного опитування на цю тему вчора оприлюднив Центр Разумкова (дослідження проводила соціологічна служба ЦР методом телефонного інтерв’ю 12—16 серпня у Києві, Львові, Донецьку, Сімферополі й Миколаєві; у Києві за випадковою вибіркою телефонних номерів опитано 540 осіб віком від 18 років, у кожному з інших міст — по 600).

Всі статті рубрики