Усе ще озброєна і небезпечна

11.08.2009

Напередодні річниці лозівської трагедії територію 61–го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил України відвідав потужний десант військових контролерів. Побачене столичних гостей, швидше, засмутило, ніж втішило. Попри те, що ліквідатори трагедії відбудували зруйновані помешкання місцевих жителів і прибрали з очей видимі рештки розірваних снарядів, проблеми залишилися. А щоб остаточно поставити у цій історії крапку, за підрахунками військових, потрібно 160 мільйонів гривень. Кабмін грошей не виділяє, тому прогнози невтішні. «Термін, якщо говорити про повну ліквідацію, — повідомив головнокомандувач ЗСУ Сергій Кириченко, — розтягнеться, швидше за все, на п’ять років».

За словами генерала, клопотання Міністерства оборони перед Кабміном про участь у ліквідації наслідків трагедії Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, як це було у випадку з Новобогданівкою, залишилося без відповіді. Звідси — брак коштів і повна невідомість. Цього року через це до роботи ще не приступали. Цілком можливо, що за справу візьмуться приватні фірми, які мають ліцензії на проведення таких робіт і з якими військові наразі ведуть попередні переговори. Але, знову ж таки, безплатно працювати ніхто не буде.

А тим часом ситуація у Лозовій справді невтішна. Після пожежі на території арсеналу уціліло 7,5 тисячі тонн боєприпасів. Ті, що мають для армії бойову цінність, частково переправили на склади Одеської та Кіровоградської областей. Решта (а це трохи більше двох тисяч тонн. — Авт.) чекає своєї черги. Але це лише частина проблеми. До пожежі на 61–му арсеналі зберігалося 95 тисяч тонн вибухонебезпечних предметів. Злетівши у повітря, вони розлетілися на всі боки в радіусі кількох кілометрів. Наразі знешкодили і прибрали лише ті, що лежали на поверхні. Щоб підняти й утилізувати решту (йдеться у тому числі й про снаряди, які не вибухнули), потрібне обстеження і глибока рекультивація десятків гектарів землі. Поки це не буде зроблено, кажуть військові, трагедія річної давності може нагадати про себе знову.