Розкриття легенів по–криворізьки

08.08.2009

Міліція в пологовому будинку

Поборами в наших лікарнях уже нікого не здивуєш. Пологовий будинок № 1 у Кривому Розі теж винятком не став. Як розповідають ті, хто мав із цим закладом справу, тут доводилося платити і за шпиталізацію, і за нагляд, і за ліки та маніпуляції. Проте останнє слово тепер бачиться зі смислом подвійним. Бо тут хвацько маніпулювали ще й людською свідомістю. Як розповідають правоохоронці, вони отримали близько сотні скарг на те, що у батьків медики вимагали близько чотирьох тисяч гривень на придбання препарату для розкриття легенів новонароджених — куросурф.

Батьки, звісно, не могли знати, що ці рятівні ліки купували за бюджетні кошти. Як повідомив прокурор Центрально–Міського району Валерій Прихожанов, вони зараз перевіряють, чи мав пологовий будинок куросурф у достатніх кількостях. При цьому правоохоронці підозрюють, що препарат могли перепродувати через аптечну мережу. Як засвідчив Валерій Прихожанов, слідчі знайшли ознаки не одного, а низки злочинів — це й хабарництво, і нецільове використання бюджетних коштів, і ненадання медичної допомоги. Тому кримінальну справу порушено стосовно всіх керівників медичного закладу.

Більше того, як повідомляє ТСН, навіть придбавши препарат, багато породіль втрачали своїх немовлят. Родичі Вікторії Чубенко, приміром, виклали на куросурф вісім тисяч гривень, а потім із жахом дізналися, що дитина померла саме внаслідок нерозкриття легенів. При цьому медики запевняли, що вводили препарат.

Зараз правоохоронці проводять активну роботу з виявлення того, скільки дітей померло внаслідок вищезазначених дій людей у білих халатах.

Чи може хтось спекулювати куросурфом?

Що ж це за препарат такий і для чого саме він необхідний? Із цим питанням «УМ» звернулася до головного лікаря одного з регіональних пологових будинків України. І почула у відповідь, що вводити цей препарат треба далеко не всім недоношеним дітям. Показом є респіраторний дистрес–синдром — коли легені не розправляються. Усередині легенів має бути сурфактант. Коли його немає, легені під час вдихання розправляються, а потім знову злипаються — під час видоху. І малюкові треба витрачати дуже багато сили та енергії, щоб постійно розправляти легені. Дитина з такою патологією буде певний час дихати, але зрештою фізично виснажиться і може померти.

«Джерело» каже, що лікарі не можуть спекулювати на цих ліках, бо в них немає доступу до «бюджетного» запасу. Це хіба що може бути такий варіант: людина, яка має доступ до цих державних закупівель, може продати куросурф людям.

«Запас безкоштовного препарату (державна закупка) зберігається в обласному перинатальному центрі, а звідти за потребою його розподіляють по лікарнях, — повідомив головлікар, який побажав не оприлюднювати свого імені. — І по нашій області також був деякий запас. На початку року всім недоношеним дітям, які потребували, цей препарат вводили. Але десь у червні цей запас вичерпався, і люди були змушені купувати ці ліки самостійно. І так трапилося, що минулого місяця цей препарат був потрібний відразу двом дітям. Батькі самі купували».

Джерело повідомило, що цей препарат не знайдеш у першій–ліпшій аптеці: «У селі, невеликому місті, по району не вдасться відшукати. Тільки у великому місті, і то не всюди. Ці ліки дуже дорогі. Ціна однієї дози коливається від 4,5 до 5 тисяч гривень, а, може, і дорожче. Тому їх закуповують окремі аптеки, розташовані біля перинатальних центрів та обласних пологових будинків».

За словами головлікаря, якщо препарат знадобиться районній лікарні, вона з’ясовує, чи є безкоштовний запас в області. Якщо є — нема проблем. Якщо ні — дізнається в батьків, чи готові вони придбати ці ліки. Якщо родичі згодні, то район викликає бригаду з області, яка бере в аптеці куросурф і привозить препарат у лікарню. Батьки повертають гроші, дитині вводять препарат. Обласні медики їдуть назад і дають гроші аптеці, а батькам передають чек. Ось така процедура. «Але якщо родичі грошей не мають, то лікар не буде брати медикаменти за свій рахунок, це зрозуміло», — каже «джерело».

А яка загалом ситуація з забезпеченням цим препаратом в Україні? Як розповіла «УМ» головний неонатолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Єлизавета Шунько, Україна за бюджетні кошти закуповує 35—40% куросурфу від потреби, максимум до 50%. Решту мусять знаходити батьки.

— За державними закупівлями Криворіжжя так само, як і решта регіонів України, отримує куросурф, — каже пані Шунько. — Але цього запасу недостатньо, щоб пролікувати всіх дітей, які цього потребують. На жаль, пологові будинки не отримують цих ліків удосталь. Препарат дуже дорогий, а кількість недоношених малят у нас щороку зростає. І можливо, що у випадку з Кривим Рогом виникла така ситуація: у відділенні не було ліків, і батькам запропонували придбати куросурф самостійно. Я ніколи не повірю, що лікарі могли перепродувати цей препарат. Це абсолютно виключено! Препарат за держзакупівлею надходить дуже малою партією, її використання легко проконтролювати».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>