Театральний побратим Старицького

06.08.2009
Театральний побратим Старицького

Режисер помер 4 серпня, не доживши тижня до свого 67–річчя (народився 11 серпня 1941 року). Ймовірною причиною смерті ЗМІ називають тромб.

За своє життя Віктор Олексійович здійснив понад 100 постановок. Першою його удачею, що зробила Шулакова знаменитим, стала вистава «За двома зайцями», яку він поставив для «Молодого театру» в Києві. Це був 1980 рік, театр тільки спинався на ноги, і черкаському режисеру запропонували нелегку роботу. «Прибувши в театр і почувши, що запропонований спектакль — «За двома зайцями», здивувався... Ця п’єса для молодіжної аудиторії? У театральній історії не було прикладів, щоб ця п’єса йшла успішно і довго», — пригадає через 25 років Віктор Шулаков. Але його версія «Зайців» витримала понад 800 постановок у «Молодому театрі», зробивши знаменитими не лише режисера, а й акторів — Тамару Яценко та Ярослава Гаврилюка. Потім «За двома зайцями» йшли на сценах черкаського та севастопольського театрів: для кожного з них Шулаков робив інший, оригінальний спектакль, додаючи нові елементи і доводячи актуальність п’єси Старицького.

У тому ж «Молодому» він поставив вистави — «Сірано де Бержерак», «Сватання на Гончарівці», «Вій». Віктор Шулаков працював також у Черкаському академічному театрі ім. Шевченка, Київському театрі оперети, Донецькому академічному театрі ім. Артема. За постановку «Енеїди», яку він здійснив у Донецьку, у 2003 році Шулаков отримав Шевченківську премію. Роботу режисера також відзначено званням народного артиста України і театральною премією «Київська пектораль».

Віктор Шулаков зізнавався, що улюбленим заняттям є фантазування, що спонукало його до пошуків нових форм і проявів театрального мистецтва. Не дивно, що «батьком» першого українського мюзиклу «Екватор» став саме він.

Прощання з Віктором Шулаковим відбудеться в Києві у п’ятницю, 7 серпня. Як повідомив «УМ» голова Національної спілки театральних діячів України Лесь Танюк, режисера поховають на Байковому цвинтарі. Станом на вчорашній день вирішувалося питання про відспівування у Володимирському чи Михайлівському соборі.

«Україна молода» приєднується до численних прихильників таланту Віктора Шулакова і висловлює його родині щирі співчуття.

 

СПІВЧУТТЯ

Національна спілка театральних діячів України глибоко сумує з приводу смерті дорогої нам людини, відомого режисера, драматурга, талановитого майстра живопису, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка — Шулакова Віктора Олександровича.

Творчий шлях митця пов’язаний із театрами у Львові, Вінниці, де працював актором. Як режисер здійснив постановки в театрах Києва, Львова, Донецька, Черкас, Сімферополя, Кракова, у США, Чехії, Словаччині, Росії.

«Театр Шулакова» був самобутнім естетичним напрямом у новітній режисурі, він пропонував нове тлумачення класичних творів.

У режисерському доробку В. О. Шулакова — понад сто вистав, серед них — ціла низка спектаклів–бестселерів. Режисер здійснив постановку першого в Україні музиклу «Екватор».

Уся театральна громадськість України низько схиляє голову в пам’ять талановитого митця. Висловлюємо щире співчуття рідним, поділяємо біль та гіркоту тяжкої втрати.

Лесь ТАНЮК
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>