Криза відрізала «крила»

30.07.2009
Криза відрізала «крила»

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Фінансова криза, що найбільше вдарила по металургійній галузі, змусила підприєм­ства мерщій позбуватися «баласту», який у непростих умовах виживання виявився першим «на виліт». Приміром, керівники потужного Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча прийняли рішення припинити діяльність власної авіакомпанії «Ілліч–Авіа». Інформацію про це було оприлюднено нещодавно на апаратній нараді підприємства. Щоправда, майбутнє «крил» поки не відоме. Розглядаються різноманітні варіанти: від передачі в оренду авіакомпанії повністю до розпродажу активів. Причому, кажуть на комбінаті, вже відшукалися охочі придбати літаки іллічівців, і з ними ще тривають перемовини.

Авіакомпанія «Ілліч–Авіа» є структурним підрозділом ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» і була створена в 2002 році. Цей повітряний підрозділ металургів має відповідний сертифікат та ліцензію на виконання авіаційних перевезень. Тобто авіакомпанія може здійснювати регулярні міжнародні та внутрішні пасажирські рейси, чартерні пасажирські рейси, контроль ресурсів та резервування перевезень, вантажні перевезення та технічне обслуговування літаків. Та попри це керівники комбінату змушені відмовитися від крилатого підрозділу «Ілліч–Авіа». Це вже підтвердив і генеральний директор ММК імені Ілліча Володимир Бойко. Про причини такого рішення він лаконічно повідомив на зустрічі з журналістами. «Попит на авіаперельоти різко впав, і авіакомпанія майже не працює», — каже він.

Зараз «Ілліч–Авіа» має у своєму розпорядженні чотири літаки. Два з них — Ан–140–100 — сучасні нові лайнери, придбані металургами на заводі–виробнику (згідно з каталогами виробника, ціна одного нового літака скаладає майже 10 мільйонів доларів). Також тут два Яки: Як–40 із салоном високої комфортності та Як–40 із салоном покращеної комфортності.

Тим часом стало відомо, що на комбінаті вирішили відмовитися не тільки від авіакомпанії, а й ще від деяких підрозділів, не пов’язаних із головним виробництвом. Приміром, генеральний директор повідомив про перехід «на вільні хліба» швейної фабрики «Фея». Також металурги змушені призупинити розвиток мережі «недорогих» продуктових магазинів «від Ілліча», які користуються попитом у покупців Маріуполя та інших населених пунктів.

Проте хоча підприємство все ще переживає важкі часи, Володимир Бойко не схильний драматизувати ситуацію. За його словами, у липні ММК забезпечений замовленнями на металопродукцію, тому про безробіття робітників не йдеться. Крім того, тут навіть відчувають нестачу виробництва чавуну і тому намагаються якомога швидше ввести в дію ще одну доменну піч, що поки перебуває на капітальному ремонті.