Спочатку були квадратні яблука

29.07.2009
Спочатку були квадратні яблука

Найкращий формат відпочинку в готелі — він і вона.

Якби цар Салтан із казки Пушкіна сьогодні посадив перед собою корабельників, які об’їхали весь світ, і вкотре запитав: «Ладно ль за морем, иль худо? И какое в свете чудо?», він би не переслухав історії про «чудо» до кінця свого життя. Так уже влаштований світ, цивілізація XXI століття, що дивувати і вражати стало нашим спортом. Але здивувати чи вразити нас при цьому стає дедалі важче. Одне з туристичних «чудес світу» — дизайнерський готель «Адам і Єва» в турецькому місті Белєк, куди власник холдингу Kayi Group Талга Гергюлю запросив групу українських журналістів.

У світі, звісно, є радикально оригінальні готелі — підводний The Poseidon Undersea Resort на Фіджі, на морській глибині 13 метрів, є льодовий готель Jukkasjarvi у Швеції, де температура в кімнаті сягає +4—10 градусів за Цельсієм, у Тунісі будують готель у «троглодитському стилі», видовбаний у скелях, є Hotel Missoni Edinburgh — готель «у смужечку» і з геометричними принтами модного італійського бренду Missoni. «Адам і Єва» — нетрадиційний готель серед традиційних, який відрізняється від інших категоричною концептуальністю. В усьому. Починаючи від жорсткого дизайнерського концепту і закінчуючи сервісною концепцією і розвагами. Раніше я думала, що так крупно не щастить жодному дизайнеру в світі, коли ідеям чистого, голого дизайну підпорядковані всі решта ідей. Але коли побачила зелений шестиповерховий куб, усі фасади якого декоровані штучним плющем із білими прямокутниками вікон, у холах та ресторанах якого «ростуть» круглі дерева з квадратними червоними яблуками, я зрозуміла, що щасливчики є. І один із них — відомий турецький архітектор Ерен Талу. У нього вийшло зробити готельний комплекс під девізом «100% дизайн».

За концепцією, це романтичне місце для закоханих, молодят, коханців, це умовний рай, де ви — Єва, а він — Адам, а ангели (в буквальному сенсі — дівчата в білому і з крилами) потурбуються про ваш побут і забаганки. Керує ангелами «директор з романтики», який ще завідує обсипанням трояндовими пелюстками, лазерними написами любовних текстів на дзеркальних стінах Атріуму, облаштуванням романтичних вечер чи романтичних спа–процедур на двох. А я б туди відправляла тих, хто цікавиться оптичними ефектами, вивченням впливу білого кольору на свідомість і підсвідомість і не вважає нарцисизм недоліком. Бо інтер’єри в «Адамі і Єві» — хоч стандартний номер (до речі, найбільший у світі — 64 метри), хоч сьюти, хоч приватні вілли включно з президентською, стерильно білі. Все, що не біле, — дзеркальне. Якщо закрити жалюзі на терасі, ти опиняєшся в дзеркальній коробочці з білими меблями і джакузі в кімнаті. Де підлога? Де стеля? Це літаюча тарілка чи кадр із якогось футуристичного фільму? Важко зрозуміти. Особливо, якщо включити світло в номері — натяжні стелі рівномірно підсвічуються кольоровим світлом на твій смак: приглушено червоним, жовтим, синім, зеленим чи тьмяно білим. У готелі дуже пишаються Clima Click — це нова система клімат–контролю, яка поки застосована лише в одному проекті у Відні та в одному в Парижі, вона вдало вбудована десь між натяжною стелею і наливною епоксидною підлогою, тож жодної вентиляційної решітки годі віднайти.

Менеджмент позиціонує готель «Адам і Єва» як перший у Туреччині дизайн–готель, утім в інтернеті легко дізнатися, що подібний готель дуже схожого дизайну кілька років тому той самий архітектор Ерен Талу побудував в Анталії — називається  Hillside Su. Його концепція — «розкішний аскетизм», дизайнерські принципи і прийоми дуже схожі на ті, що застосовані в готелі «Адам і Єва», — теж білий колір, багато дзеркал, дизайнерські меблі, гра зі світлом. Очевидно, власник готелю «Адам і Єва» Талга Гергюль довго приглядався до архітектурно–дизайнерських експериментів Ерена Талу, бо спочатку замовив йому Королівський номер у своєму готелі Riva Donna в подібному стилі. Але потім продав мережу готелів Riva і замовив найвідомішому турецькому архітектору концепцію «Адама і Єви». Очевидно, цей архітектурний концепт був найвдалішим для Ерена Талу, бо готель, відкритий у 2007 році, вже отримав кілька престижних нагород — від Fashion TV за «Найкращий у світі дизайн готелю», від газети The Times — «Найкрутіший отель у Європі», місце у списку найпопулярніших готелів світу від журналу Conde Nast Traveller, а також від відомого World Travel Award’s (WTA), «Туристичного Оскара», вручив нагороди — «Найкращий готель у Туреччині» і «Найкращий у світі дизайн готелю».

Менеджери готелю терпляче посміхаються, коли в перший день ми не сприймаємо їхнє задзеркалля і перешіптуємося про техногенність цього раю, операційну стерильність едему XXI століття. Вони точно знають, що завтра гості проснуться в іншому настрої — і гідромасажна ванна–джакузі у кімнаті, і 16–метрова тераса, і душова кабінка для двох із функцією сауни, і плазмовий телевізор із діагоналлю 106 сантиметрів не можуть залишити байдужими заручників комфорту, любителів дзен–релаксу. За межами номера комфорту не меншає: на пляжі, наприклад, замість звичайних лежаків стоять ліжка, в Атріумі, де вирує нічне життя, навколо барної стійки — Bluetooth довжиною 96 метрів, ліжка–дивани. І дівчата на роликах розвозять коктейлі... (Розбещує до неможливості). Сам Атріум — ще одне «гіннессівське диво»: його висота — 25 метрів (5 поверхів), довжина — 175, і весь він декорований дзеркальною мозаїкою. Кажуть, що коли робітники, які наклеїли п’ять мільйонів дзеркальних квадратиків, закінчували свою робочу зміну, то з ними по дві–три години працювали психологи.

Що називати райськими куточками? Для когось — це бар із пахлавою, яку можна їсти губами, та іншими східними солодощами, для декотрих — олімпійський басейн довжиною 104 метри, інші кажуть, що це — приватна вілла з абсолютно ідентичним дизайном, але цілодобовим обслуговуванням кухаря, власним басейном і садом, домашнім кінотеатром. А насправді це — EdenSpa, який у конкурсі «Найуспішніші Spa–центри світу» від німецького журналу Alman Gala Dergisi ввійшов у трійку призерів. Ми заглянули в усі 27 дверей у чорних коридорах EdenSpa (а площа його, між іншим, — 5500 кв. м), позітхали, дивлячись на космічного вигляду капсули, в яких роблять дива з жіночими фігурами, на столи і причандали для тайського, аюр–ведичного, балійського масажів, масажу за системою «Кланг» і масажу «Балнео», кімнати для терапії камінням, кольором, звуком, повітрям, ароматами. І сходили в безкоштовний хамам — їх тут 13.

...Рай зі Старого Завіту зазвичай уявляється набагато патріархальнішим і природнішим, але які Адами з Євами, такий, мабуть, і рай... рукотворний.

 

ПРЯМА МОВА

Талга Гергюлю, власник холдингу Kayi Group

— У 2007 році я зміг передбачити світову економічну кризу і змінив орієнтацію свого бізнесу: я продав п’ять готелів класичного типу, купив літаки для своєї авіакомпанії, закінчив будівництво готелю «Адам і Єва». Бог мене любить, він послав кризу — коли конкуренти призупинили будівництво, розвиток, я на той час уже добудував свій готель, який коштував 130 мільйонів євро. З роками люди звикають до найновішого і знову шукають свіжих вражень, тому я й побудував цей готель. Я впевнений, що й через десять років він буде першим серед модних готелів, але я постійно придумую якісь новинки, запроваджую нові послуги, мобільно виправляємо певні сервіси, і цим створюю проблеми генеральному директору.

Кожного ранку о 10.30 я сідаю і читаю анкети наших гостей, щоб бачити, де є проблеми, що покращити. Для будь–якого готелю дуже важливий показник — процент постійних клієнтів, у нас за три роки він становить 27%. Це дуже добре.

Я мрію, щоб на кожному континенті нашої планети був готель «Адам і Єва».

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>