Економіка в реанімації

23.07.2009

На вчорашньому засіданні уряду панувала святкова атмосфера. Присутні міністри ніби відчували, що почують тільки хороші новини. Прем’єрка вирішила не розчаровувати своїх підлеглих: засідання почала зі звістки про те, що за останні чотири місяці українцям стало значно легше жити, адже економіка України починає поступово реанімуватися, показники зростають. Зокрема, промислове виробництво у червні, порівняно з травнем, зросло на 3,1%.

«Уже четвертий місяць ми спостерігаємо стабільне, крок за кроком, незначними темпами, проте переконливе зростання обсягів промвиробництва в Україні. Це означає, що у нас є певні надії на те, що Україна вже пройшла найгірший час впливу на свою економіку світової фінансової кризи і починає помалу відновлювати та реанімувати свої економічні показники і свою економічну ситуацію», — святковим тоном повідомила Юлія Тимошенко. «Позитивним є також той факт, що у червні виробництво харчових продуктів в Україні зросло майже на 1%, порівняно з червнем минулого року», — наголосила глава уряду. За її словами, ця галузь є другою показовою, що демонструє зростання виробництва, після сільськогосподарської.

Черговим аргументом для масового виборця стали «пенсійні» цифри. За словами Прем’єрки, бюджет Пенсійного фонду за поточний місяць знову перевиконано: «Станом на кінець липня надходження до Пенсійного фонду перевищено на 7%», — повідомила вона. А для тих, хто не зрозумів із першого разу, уточнила: «Тобто 107 відсотків складає виконання надходжень до Пенсійного фонду». Відтак пенсіонери отримали гроші в повному обсязі.

Іншою визначною темою у промові Прем’єр–міністра став заветований Президентом закон про Бюджетний кодекс. Оскільки позиція глави держави для Юлії Тимошенко не указ, вона спрямовує в це саме русло і Мінфін: «Бюджет на 2010 рік обов’язково мусить формуватися на новому Бюджетному кодексі. І ми не відступимо від цього ні на крок».

Щоб «не відступити», парламент має подолати вето, а «регіонали» не збираються підсобляти в цьо­му неповноцінній коаліції. Але в Прем’єрки не виникає сумнівів, що вона домовиться з опозицією. «Я докладу максимум зусиль, щоб ВР подолала вето Президента», — пообіцяла вона.

Також Тимошенко повідомила, що уряд планує 22 липня відкоригувати фінансовий план НАК «Нафтогаз України» й ухвалити рішення для збільшення статутного капіталу цієї компанії.

 

ДО РЕЧІ

Кабінет Міністрів скоротив фінансування державної програми з підготовки і проведення Євро–2012 на 22,4% — до 126,071 млрд. грн. — у зв’язку зі зменшенням кількості українських міст–кандидатів на прийняття чемпіонату — із шести до чотирьох. Про це вчора в Кабміні повідомив міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко. Він уточнив, що із загального обсягу фінансування в розмірі 126,071 млрд. грн. передбачається виділити 32,923 млрд. грн. із державного бюджету, 6,866 млрд. — з місцевих бюджетів міст–кандидатів, а також інвестиції в обсязі 86,281 млрд.