Хрещатик без книгарні

14.07.2009
Хрещатик без книгарні

Черкаський «Будинок книги» закрили на великий замок. (Фото автора.)

Найбільша і найпопулярніша книгарня області — двоповерховий «Будинок книги» по вулиці Хрещатик у Черкасах — нині не працює: двері зсередини зав’язані на великий ланцюг. Після атаки рейдерів, які темної ночі захопили книгарню в центрі міста, безробітним став її колектив, під замком залишилася література та майно майже на два мільйони гривень, а на фасадному склі висить оголошення про здачу в оренду.

Війна за «Будинок книги», який черкащани називали «міні–петрівкою», розпочалася більше десяти років тому, коли книгарня перейшла з державної власності у приватні руки. Новостворене акціонерне товариство очолила директор «Будинку книги» Тетяна Драгонюк. Щоб викупити приміщення, знадобилися чималі кошти, які обіцяли дати грошовиті люди в обмін на акції. Але, каже пані Тетяна, грошей так і не дали, натомість почалися погрози та суди, в результаті яких власником приміщення став черкащанин Ярослав Король.

«У мене на руках є свідоцтво про власність на приміщення книгарні. Воно ніким не заперечувалося. Але міське бюро технічної інвентаризації чомусь видало нове свідоцтво про власність уже іншій особі. Виходить, у книгарні два власники», — обурюється у розмові з «УМ» Тетяна Драгонюк. Вона заявляє, що тепер їй особисто і членам колективу пргрожують фізичною розправою. «Нашій країні не потрібні книга та духовність. Бо коли людина читає, вона починає думати. А дурнями легше керувати», — додає заступник директора «Будинку книги» Ірина Великожон.

Проте адвокат нового власника Серій Петренко в коментарі «УМ» повідомив, що «відбулося виконання судового рішення, яким було поставлено крапку в рейдерському захопленні приміщення книгарні акціонерами під керівництвом Тетяни Драгонюк, котрі протягом десяти років незаконно користувалися приміщенням». За словами адвоката, нині «Будинок книги» передано законному власнику Ярославові Королю. Також прийнято рішення, що, згідно з заявою підприємця Олени Шпілько, котра є постачальником товару до цієї книгарні, фонд книг буде передано їй.

«Ми пропонували колективу книгарні укласти договір оренди і продовжувати роботу, але вони відмовилися. Тож тепер ми шукаємо орендаря. Хочемо, щоб це був торговець книгами. Але якщо такого не знайдеться, то в цьому приміщення буде торгувати той, хто захоче його орендувати», — додає представник власника Сергій Петренко.

Але доки у Черкасах триває ця затяжна комерційна суперечка, найбільше страждають любителі та споживачі книги. Адже «Будинок книги» в області був серйозним постачальником спеціальної та навчальної літератури. Його база нараховувала більше 20 тисяч видань. Цю книгарню знали не лише черкащани, а й мешканці віддалених районів області. Тож тепер студенти, школярі, педагоги та науковці, котрі звикли купували тут підручники, посібники, словники, ноти та художню літературу, розчаровано й розгублено натикаються на зачинені двері.

«Ми збираємося розпочати роботу в орендованому приміщенні на розі вулиць Благовісної та Енгельса. Але ціни на книги через більшу тут орендну плату зростуть», — підсумовує Ірина Великожон. Вона також запевняє, що колектив книгарні буде боротися за своє приміщення: їхню заяву вже відправлено до Європейського суду.