Буй надії

14.07.2009

Для черкаських рятувальників уже стало традицією знімати з дніпровських буйків бідолах, які волею долі за них зачепилися. А буй № 50, котрий гойдається на хвилях Кременчуцького водосховища якраз навпроти Черкаського річкового порту, вони взагалі називають «буєм надії». Оскільки тільки цього року з нього зняли кількох чоловік, які самостійно до берега не змогли допливти.

Останній такий випадок трапився днями з 32–річним черкащанином Євгеном. Цей молодий чоловік потрапив у халепу, як кажуть, на порожньому місці. Він виплив на Дніпро рибалити і так захопився процесом, що й не помітив, як змінюється погода й починається шторм. Високою хвилею з його рук вибило весло. Євген, вирішивши, що на гумовому човні з одним веслом йому до берега не допливти, пірнув діставати друге весло. Але, пропливши кілька метрів, чоловік відчув, як ногу зводять судоми. Тим часом човен стрімко понесло течією, і просто щастя, що на шляху рибалки був той самий рятівний буй № 50. З останніх сил Євген до нього догріб та почав кликати на допомогу. Але його крики глушив безперервний шум хвиль. Це ще добре, що вечірньої пори на березі були одинокі перехожі. Вони помітили на червоному буйку людину, яка то зникала у хвилях, то виринала, й викликали еменесників.

Як розповіли «УМ» у прес–службі Головного управління МНС у Черкаській області, майже сорок хвилин знадобилося рятівникам, котрі ризикували власним життям і долали високі хвилі, аби дістатися до рятівного буйка і зняти з нього знесилену людину.