Літо в Совиному Яру

14.07.2009

Літній оздоровчий табір під назвою «Водяницький кіш» облаштували в козацькому стилі: зі сторожовими вежами, альтанками та півкілометровим частоколом. Розташований він на півострові річки Неморозь в урочищі Совин Яр. Ця мальовнича місцина знаходиться в селі Водяниках Звенигородського району, на малій батьківщині черкаського обласного голови. А створено табір, що нагадує Запорозьку Січ, за ініціативи архієпископа Черкаської єпархії Української православної церкви Київського патріархату Іоана, за підтримки голови облдержадміністрації Олександра Черевка.

«У цьому таборі безкоштовно оздоровлюються школярі з усієї області. Спочатку відпочивали діти з недільних шкіл, а тепер зібралися відмінники та лідери учнівського самоврядування. Окрім відпочинку в мальовничій місцевості, рибалки, гри у волейбол, екскурсій по Шевченківських місцях, для них проводять і спеціальні навчальні тренінги», — розповідає «УМ» начальник Головного управління освіти та науки Черкаської облдержадміністрації Олена Фещенко.

У козацькому таборі організовано добротне харчування, в меню якого — котлети, пельмені, вареники, а ще багато свіжих овочів, полуниця та черешня. Також діти ходять до сільського храму Вознесіння Христового на молитви.

За словами голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Че­рев­ка, «на організацію та утримання козацького табору з бюджету не витрачено й копійки». Усі витрати взяли на себе спонсори, котрих губернатор запросив до співпраці. На традиційні ж види оздоровлення черкаської дітвори з обласного бюджету цього літа було виділено майже п’ять мільйонів гривень, із місцевих бюджетів — майже 3,5 мільйона, ще чотири мільйони гривень виділив Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Окрім того, Черкащина планує залучити на оздоровлення та відпочинок школярів ще два мільйони позабюджетних грошей.