Вибрати її може тільки «Батьківщина»?

14.07.2009
Вибрати її може тільки «Батьківщина»?

Юлія Тимошенко святкує ювілей. (Фото з архіву «УМ».)

Всеукраїнському об’єд­нанню «Батьківщина» виповнюється десять років, і з цієї нагоди партійне «військо» Юлії Тимошенко вряди–годи вирішило зібратися не потайки від журналістів. Їх очікується кілька сотень, а загалом на «ювілейному» з’їзді, який відбудеться сьогодні в Києві, «Батьківщина» очікує 8 тисяч учасників і гостей — саме стільки стільців, якщо вірити газеті «Дєло», орендують у Міжнародному виставковому центрі організатори. Подейкують, запрошений і перший Президент України Леонід Кравчук.

Такі бучні приготування викликали у журналістів підозру, що на першому за тривалий час відкритому з’їзді партійної основи Блоку Тимошенко станеться щось особливе. Наприклад, Юлію Володимирівну висунуть у президенти.

Подія справді буде урочистою: світло, звук, святковий стіл — усе обіцяють зробити на найвищому рівні. Але, як стверджує заступник Голови Верховної Ради, БЮТівець Микола Томенко, про висунення кандидатів у президенти на з’їзді не йтиметься — він буде присвячений винятково аналізу діяльності за минулу десятирічку «Батьківщини» та БЮТ загалом.

«БЮТ — це законослухняна політична сила, і вона не збирається порушувати закон про вибори Президента. Тому до президентської виборчої кампанії з’їзд не має жодного відношення, оскільки вона ще не розпочалася», — каже Томенко. За його словами, на святковому зібранні пролунають і «доволі критичні оцінки». «Я планую у своєму виступі говорити про серйозні кадрові прорахунки, які мали місце і на місцевому, і на урядовому рівні», — анонсує пан Микола.

З іншого боку, якось не віриться, що такий помпезний захід пройде без помпезних рішень. У Блоці Тимошенко зараз склалася непроста ситуація: напередодні старту виборчої кампанії посилилося протистояння між двома центрами впливу, які умовно називають групами двох Андріїв — Портнова та Кожем’якіна. Днями «Українська правда» опублікувала лист керівника апарату урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Олександра Моргуна до Прем’єр–міністра. Підписант скаржиться Юлії Тимошенко на те, що начальник — як вважається, близький до Кожем’якіна урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Юрій Сухов — доручив йому збирати «компрометуючу інформацію» на Портнова.

Водночас є у партії й хороші новини — її лави поповнюються. Як повідомляє сайт «Главред» із посиланням на Андрія Портнова, колишній «нашоукраїнець» Роман Зварич уже вступив у «Батьківщину».