Байдики по–депутатськи

08.07.2009
Байдики по–депутатськи

«Регіонали» у ВР гнуть своєї. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

«Знаєте, дівчатка, чим ви відрізняєтеся від нас?» — залицялися до гарненьких журналісток нардепи в парламентських кулуарах. «Тим, що ми — стрункі й високі, а ви — пузаті й приземкуваті?» — кокетували «дівчатка». «А от і не вгадали: тим, що ви тут працюєте, а ми — байдики б’ємо!» — реготали народні обранці.

Їм і справді навіть за бажання нічого іншого не залишалося: Партія регіонів дотримала слова і ще зранку заблокувала президію Верховної Ради, змусивши колег тинятися без діла. Вимоги «регіоналів» залишаються стабільними: зі слів Нестора Шуфрича та більшості його однопартійців, ПР вимагає від інших політичних сил не просто поставити на голосування, а дати голоси за ухвалення в другому читанні закону про зміни до бюджету, який передбачає підвищення прожиткового мінімуму та мінімальних зарплат. Коаліція й уряд — категорично проти, бо на це нібито немає коштів. Напередодні на погоджувальній раді компромісу досягти не вдалося, не змогла домовитися й робоча група, яка вивчає можливість реального підвищення виплат. Тож уже зранку, розписуючись у відомості на столах реєстрації, парламентарії всіх політичних мастей прогнозували: роботи не буде. Зрештою Партія регіонів вустами одного зі своїх керівників Олександра Єфремова пообіцяла, що за ніч підготує законопроект, «у якому були б відображені джерела щодо наповнення витрат на підвищення мінімальної зарплати та пенсії», запропонувавши його на розгляд парламенту.

Поширену останнім часом версію про те, що блокування президії насправді відбувається з метою дати Президентові підстави для розпуску Верховної Ради (якщо сесія не буде закрита, але парламент не працюватиме), «регіонали» категорично й обурено спростовують. Їхній лідер Віктор Янукович, який мандрує регіонами України з передвиборчими візитами, на прес–конференції в Керчі наголосив: «Час проведення дострокових парламентських виборів уже пройшов. Зараз це вже нереально». Тому «блокувальники» запевняють: навіть якщо до п’ятниці, коли за розкладом має завершитися поточна сесія, Верховна Рада так і не запрацює, вони все одно розійдуться й дозволять спікеру оголосити про її закриття.

Натомість представник Блоку Тимошенко Олег Ляшко припустив, що справжньою причиною блокування є небажання ПР голосувати за скасування депутатської недоторканності. Відповідний законопроект і справді стояв учора на порядку денному, до виконання якого парламентарії так і не взялися. Хоча, як нагадав БЮТівець Сергій Міщенко, не все так просто: оскільки депутатська недоторканність прописана в Конституції, то для її скасування потрібно вносити зміни до Основного закону. А зробити це, навіть уже маючи винесений минулого вересня позитивний висновок Конституційного Суду, можна лише протягом двох сесій — на першій за зняття недоторканності мають проголосувати щонайменше 226 нардепів, а на другій — уже більше 300. «Але ми вже обговорюємо можливість скликання позачергової сесії ВР, — втішив Міщенко. — Тож хай Партія регіонів на літні канікули не розраховує — ми примусимо їх працювати!».

У відповідь «Регіони» погрожують опонентам тим самим. За словами Олександра Єфремова, їхня фракція вже зібрала підписи для проведення позачергової сесії парламенту. Правда, коли саме і для чого саме — поки й самі не знають. «Підписи лежатимуть, а там побачимо, як політична ситуація розвиватиметься», — «пояснив» «регіонал».