Музей у тюрмі

04.07.2009

У легендарній «тюрмі на Лонцького» (зараз вулиця Бандери, 1), де було закатовано тисячі людей, днями відкрили музей. Це стало можливим завдяки співпраці Центру досліджень визвольного руху та Служби безпеки України. На презентацію зібрався весь патріотичний бомонд — крім суто львівських «начальників», приїхав голова СБУ Валентин Наливайченко та міністр освіти і науки Іван Вакарчук.

Колишня в’язниця на Лонцького має під 90–років, і «в усі часи за всіх народів» там розташовувалися каземати — польські, німецькі, радянські. До середини 90–х тут перебував і слідчий ізолятор СБУ, «прикритий на ремонт» після вбивства «на допиті» підозрюваного Мозоли. Найтрагічнішими днями в історії в’язниці став кінець червня 1941 року, коли, відступаючи, енкаведисти знищили найбільшу кількість політичних в’язнів у Галичині — близько двох тисяч осіб. Після «повернення» радянської влади саме в тюрмі на Лонцького було замордовано на допитах і сотні українських патріотів.

Експозицію розташовано на першому поверсі будинку, який майже не зазнав змін відтоді, коли тут перебували політичні в’язні, а відвідати її можна щочетверга з 14.00 до 18.00; запис проводиться за телефоном: (032) 299–45–15.

Для огляду вже доступні камера–одиночка, камера смертників, кабінет слідчого та унікальна фотовиставка. Виставлені й нещодавно розсекречені «розстрільні списки» та архівні справи, а на спеціальній Cтелі пам’яті розміщено всі відомі на сьогодні прізвища закатованих у 1941 році.