На пляжах Азова очікують «десантування» змореного спекою бичка

01.07.2009

Коли добряче припече сонце й прогріється вода в Азові, від бичка немає спасу — буває, важко ступити у воду, не наступивши на млявого аборигена. Ось і цьогорічного червня маріупольці та гості міста змушені купатися, немов у величезному морському акваріумі. Адже бичок вийшов із глибин і «пасеться» на мілководді, нітрохи не зважаючи на плескання тут відпочиваючого люду.

За подібних умов ловити такого бичка можна пригорщами. Або відром. Однак подібне може закінчитися великими неприємностями. «Вживати в їжу таких бичків небезпечно, їх ні в якому разі не можна в’ялити, коптити чи солити, — каже лікар відділення гігієни харчування міської санепідемстанції Ірина Масенкова. — Риба нині перебуває в передзаморному стані й може стати джерелом ботулізму. А від цього важкого захворювання в Маріуполі вже померла 38–річна жінка».

Нинішнього року в акваторії Маріуполя замору бичка ще не спостерігали, проте за умов, коли температура піднімається до 35 градусів, схоже, це справа найближчого часу. «Передзаморне явище бичка в Азовському морі реєструють майже щороку, і якось запобігти цьому неможливо, — свідчить провідний іхтіолог Маріупольського територіального відділу «Азовдержрибохорони» Світлана Чекменова. — Пояснюється це нестерпною спекою та нестачею кисню, в пошуках якого риба змушена масово йти з глибини до берега».