Прокурор у наручниках

27.06.2009
Прокурор у наручниках

Пам’ятник «голованівським порядкам»: за незалежності у «сонячному колі» скульптори розмістили тризуб, а нещодавно повернули серп і молот. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

Позавчора Віктор Ющенко провів нараду з силовиками, на якій обговорювали події в Голованівському районі. Там, нагадаємо, за нез’ясованих обставин загинув мешканець села Грушка Валерій Олійник. По завершенні рандеву в Президента кримінальну справу, порушену за фактом нанесення тілесних ушкоджень, що спричинили смерть чоловіка, передали до Генпрокуратури; створено оперативно–слідчу групу, до складу якої увійшли працівники центральних апаратів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ. До районного центру для здійснення контролю за проведенням слідчих дій виїхав заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. А вчора стало відомо про звільнення, слідом за прокурором Євгеном Горбенком, начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського, а також прокурора Кіровоградської області Тюріна.

 

«Ваші однопартійці вбивають людей»

Ми таки можемо. Нехай поки що не все, але достатньо, щоб усвідомити, що ми є джерелом влади в країні. Люди, журналісти, ті, які не злякалися, які виступили з праведним обуренням з приводу свавілля депутата Блоку Юлії Тимошенко, одержали підтримку на найвищому рівні. «Сьогодні у вас, Юліє Володимирівно, більшість в українському парламенті, — апелював Віктор Ющенко до Прем’єра під час наради з силовиками. — Сьогодні ваші однопартійці вбивають людей. Якщо ви на стороні закону, я переконаний, ви підтримаєте скасування депутатської недоторканності».

Втручання Президента у справу про кіровоградське «полювання» надзвичайно важливе для багатьох жителів Голованівського району, які вже і не сподівалися на допомогу з боку державних осіб, бо самі довгий час борються з державою. Приміром, коли підприємець Василь Конякін відмовився платити «наліво» «хазяям» Голованівська, його кафе почали перевіряти, про це писала «УМ» у четвер в матеріалі «Рабовласник з депутатським мандатом». А оскільки порушень, окрім дрібних, знайти не могли, довелося вигадувати щось нове. «Якось, після того, як перевірка з пожежної частини жодних порушень не знайшла, біля райуправління міліції я випадково зустрівся з начальником Михайлом Ковальським. І так збіглося, що поруч був і начальник пожежної частини. Тоді наш головний міліціонер повернувся до нього і питає: ти вже знайшов, за що посадити Конякіна? А далі показує на дошку із зображенням оголошених у розшук і додає: дивися, бо звільниться місце Конякіна, його займеш ти». Вже невдовзі кафе чоловіка закрили... за відсутність громовідводу. Закрила пожежна інспекція одним розчерком пера, не давши навіть час, щоб виправити недолік. «А у кого нині є громовідвід? Питання ж в іншому — я не пішов на поклін», — каже пан Василь.

А ще Василь Конякін уже не перший місяць чекає, доки голова Голованівська Анатолій Маковей підпише сертифікати на землю, які має на руках підприємець, після чого він зможе отримати держакти. Невідомо, чому голова не підписує їх, але, приміром, звільнений позавчора прокурор Євген Горбенко знайшов, чим допекти після того, як підприємець відмовився платити керівникам райцентру. «Вони хотіли знести будівлю, яку я поставив на кількох сотках землі, що прилягають до хати. І це при тому, що земля належить тестю і є приватною власністю!».

Рука руку миє

Кругова порука діяла у Голованівську всюди. І майже всюди компанія незмінна — прокуратура, міліція і суд. Приміром, Тамара Лісовська, про що «УМ» теж повідомляла, написала главі держави телеграму, в якій просила «Президента Віктора Ющенка захистити її від самоуправства депутата Лозинського». Сталося це після розпаювання колишнього колгоспу «Зоря», коли люди, відмовившись продати свої паї, залишилися як без землі, так і без грошей». «З’явився уповноважений, який просто від нашого імені, на що ми нібито дали згоду, уклавши з іншою фірмою акт передачі майна «Зорі». Далі та фірма переуступила придбане іншій і пішло–поїхало — юридичні сліди загубилися, але ми ж знаємо, що продавати нас змушував Віктор Лозинський», — каже пані Лісовська.

Уже невдовзі суд задовольнив позов БЮТівця, який наполягав, що листом до глави держави жінка принижує його честь, постановивши стягнути з неї штраф у розмірі п’ять тисяч гривень і описавши її майно. Головуючим був Юрій Гут, який добре, кажуть місцеві, знайомий і з керівництвом міліції, і з нардепом. «Пана Гута у Голованівську знають як суддю за викликом: якщо потрібне рішення — знімається телефонна слухавка, і вже за кілька хвилин він приїжджає та виносить ухвалу», — підтверджує і Василь Конякін. А згодом до жінки прийшли і представники місцевої міліції, які спершу забрали у неї пилосос. «Потім знову з’явилися по майно, описане судом як компенсація моральних збитків. Одного з них вкусив мій пес. Так проти мене одразу ж порушили кримінальну справу», — каже пані Тамара.

Як зазначається у постанові, «Лісовська умисно, з мотивів явної неповаги до органів виконавчої влади та правоохоронних органів, відкрила хвіртку огорожі та нацькувала собаку», — цей дивовижний текст постанови про порушення кримінальної справи писав не хто інший, як нині звільнений на вимогу Президента прокурор Євген Горбенко. Та фабрикував, звісно, не без «одобрямсу» і тамтешніх міліціонерів, очолюваних Михайлом Ковальським, який замість того, щоб повернути людям по–шахрайськи забрані паї, допомагав нардепам відчувати себе «хазяями», а людей — кріпаками.

За повідомленням Міністерства внутрішніх справ, нині у Голованівську працюють співробітники Служби внутрішньої розвідки, які проводять розслідування щодо дій Голованівського райвідділу міліції. Учора «УМ» стало відомо, що Генпрокуратура затримала колишнього прокурора Євгена Горбенка та начальника Голованівського райвідділу міліції Михайла Ковальського за підозрою у навмисному завданні важких тілесних ушкоджень, які призвели до загибелі Валерія Олійника. Колишніх правоохоронців затримали в порядку статті 115 Кримінального кодексу України — навмисне вбивство, яка передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Водночас учора Президент України Віктор Ющенко також оголосив сувору догану голові Кіровоградської облдержадміністрації Василю Моцному і голові Голованівської райдержадміністрації Михайлу Крижанів­ському у зв’язку з бездіяльністю за фактом убивства Валерія Олійника.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>