НОВИНИ ПЛЮС

25.06.2009

Саркозі перетасував кабінет

В уряді Франції відбулися великі перестановки: замінено відразу вісьмох міністрів, проте зберегли портфелі ключові міністри — економіки і бюджету, оборони та закордонних справ.

Найбільшою сенсацією стало призначення на посаду міністра культури представника опозиції, соціаліста, племінника останнього лівого президента Франції Франсуа Міттерана — Фредеріка Міттерана. Він є кінематографістом, знімав телепрограми про кіно, а впродовж останнього року був директором «Вілла де Медічіс» — Інституту французької культури в Римі.

Впливову міністра внутрішніх справ Мішель Аліо–Марі президент Саркозі пересадив у крісло міністра юстиції. Воно звільнилося після обрання попередньої пані міністра Рашиди Даті до Європарламенту. Новим главою МВС став близький друг та співробітник Саркозі — Бріс Ортефе, який до цього очолював Міністерство праці. Крісло Ортефе зайняв Ксав’є Даркос, який був міністром освіти.

Чергова «помилка» американців у Пакистані

Понад 50 осіб загинули позавчора в пакистанській провінції Південний Вазиристан від трьох ракет, випущених безпілотними американськими літаками–дронами. Ракети влучили в натовп людей, що поверталися з похорон місцевого військового ватажка, який загинув під час попереднього авіаудару. Південний Вазиристан є фортецею Талібану в Пакистані.

Від серпня минулого року американські дрони здійснили понад 35 атак на цю провінцію, вбивши 340 осіб — переважно цивільних.

Заарештовано екс–прем’єра Косова

Колишнього прем’єр–міністра Косова Акіма Чека було заарештовано в Болгарії на підставі міжнародного ордера, який видала Сербія. Глава МВС Болгарії повідомив, що Чеку було затримано при спробі в’їхати на територію Болгарії з Македонії і що суд розгляне його справу впродовж кількох днів.

Сербія звинувачує Чеку у скоєнні воєнних злочинів проти неалбанського населення Косова в 1998—99 роках, коли він був командиром Армії визволення Косова. Акім Чеку відкидає сербські звинувачення як політично вмотивовані й наполягає, що сербський ордер на арешт не має правових підстав.

Підірваний «Ощадбанк» запрацював

Рівно три тижні тривали відновлювальні роботи у мелітопольській філії № 066 «Ощадбанку», яка 2 червня була зруйнована двома вибухами нападників. Після ремонту банківську установу можна вважати зразковою, принаймні на Запоріжжі. З огляду не стільки на євроремонт, як на заходи безпеки: облаштовано бронебійні кабінки; усі закутки помешкання тепер відстежують відеокамери; при вході чергують охоронці, повідомляє власкор «УМ» на Запоріжжі Андрій Багнюк. На ремонт установи було витрачено 420 тисяч гривень, сказав під час відкриття філії директор Запорізького облуправління «Ощадбанку» Олександр Щадних. У Києві вирішують питання з фінансами для того, аби у другому півріччі 2009 року відеоспостереження й охорона було налагоджено в усіх 180–ти відділеннях «Ощадбанку».

Як повідомляла «УМ», від вибухів у філії «Ощадбанку» постраждало понад 30 осіб, у тому числі двоє дітей. Наразі у шпиталі залишається більше десяти потерпілих, один з яких — у важкому стані. Для забезпечення їх усім необхідним з обласного бюджету було виділено 210 тисяч гривень, ще 30 тисяч — зі скарбниці Мелітополя; були і пожертви благодійників.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>