Ви ще п’єте «колу» й газовані напої?

24.06.2009
Ви ще п’єте «колу» й газовані напої?

Натуральні ягоди проти хімії.

Так чекаєш того літа, так виглядаєш, а прийде — і на тобі: спека, спрага... Кожен рятується тоді як може — чи стоїть у довгих чергах до діжки з квасом, чи потягує прохолодне пиво, чи просто купує пляшку газованого напою, для дітей — переважно солодкого. І мало хто в ці моменти задумується, що напої, які містять соду й кофеїн (ми не будемо називати їх, щоб нас не звинуватили в антирекламі), виводять кальцій з організму, солодкі газовані напої додають нам зайвих калорій у вигляді цукру, а крім того, ще й купу шкідливих препаратів у вигляді фарбників, підсилювачів смаку, консервантів, кислот тощо. Такий улюблений з дитинства квас, який ми купували й несли додому в бідончику чи глиняному дзбанку, щоб ним посмакувала вся сім’я, дедалі частіше виготовляють із різних концентратів, а не старим дідівським способом. То як же зробити так, щоб і спрагу втамувати, і близьких своїх та себе від різної «хімії» вберегти? Як кажуть: «Спасіння потопельників — справа рук самих потопельників», тобто будемо рятуватися від спеки своїми силами й підручними засобами.

 

Пропоную сезонний квас із ревеню. Для цього беремо 2 л джерельної чи профільтрованої води, або ж із бювету, 300 г ревеню, 200 г цукру, лимонну чи апельсинову цедру, пагони смородини, 25 г дріжджів. Ревінь миємо, нарізаємо і варимо разом із цедрою, даємо настоятися. Відвар відціджуємо, додаємо в нього цукор. Коли він охолоне до 35 градусів, додаємо дріжджі, посуд накриваємо і ставимо в тепле місце, щоб квас вибродив (кілька днів). Готовий квас розливаємо по пляшках і ставимо у прохолодне місце. Такий напій можна подавати навіть до солодкої випічки.

А ще пропоную перепис яблучного квасу. Він дуже економний, оскільки потрібні навіть не самі яблука, а, можна сказати, відходи з них. Отже, для його приготування візьмемо 3 л чистої води (бажано не з–під крана), 0,5 кг яблучних шкірочок, 300 г цукру, 25 г дріжджів, цедру лимона чи апельсина. Яблучні шкірочки разом із цедрою залити водою, прокип’ятити і дати настоятися. Через кілька годин відвар процідити, додати розведені дріжджі та цукор, посуд накрити кришкою і поставити в тепле місце бродити. Перед подачею квас добре охолодити. Такий квас можна також готувати і з сушених яблук.

Смакуватиме в літню спеку й лимонний напій із медом. Беремо 1 л води, лимон (або апельсин), 1ст. л. цукру, 3 ст. л. меду, 50 г дріжджів. З лимона знімаємо шкірку і варимо її у воді разом із цукром, потім охолоджуємо до 30 градусів, додаємо дріжджі, накриваємо кришкою і ставимо у тепле місце, щоб піднялося. Пінисту рідину заправляємо лимонним соком і медом, охолоджуємо і подаємо як тонізуючий напій або ж до десерту.

Малиновий напій. Іноді можна приготувати щось смачне ну просто з нічого (майже як кашу з сокири). Наприклад, моя мама ніколи не викидала відходи з вичавленої малини, а заливала їх трошки підсолодженою кип’яченою водою кімнатної температури, ставила на підвіконня, а через кілька днів легкий, ароматний, трохи п’янкий напій був готовий. За смаком він нагадував яблучний сидр, але мав неперевершений малиновий аромат і божественний смак. А головне — дешево й сердито.

 

ВИТРЕБЕНЬКИ

Якось ще в радянські часи довелося спостерігати кумедну картину: стоять дві тітоньки в комісійному магазині, де продавали привезені з–за кордону товари, і розмірковують, для чого до супниці аж дванадцять чашечок, до того ж маленьких, що й бульйон у них не наллєш. Іншого ж призначення цій супниці із дорогого богемського кольорового скла з позолотою і ручним розписом вони просто не могли передбачити, тим паче що до супниці додавався ще й такий самий скляний ополоник. «А ларчик просто відкривався»: це була крюшонниця, але де ж нашим людям було про це знати, ми ж тих крюшонів і в очі не бачили, і на смак не куштували. Проте нині маємо шанс спробувати приготувати цей чудовий напій, який так припаде до душі в літню спеку. У розпал ягідного сезону «в тему» буде малиново–смородиновий крюшон. Візьмемо 500 г свіжої малини, 400 г смородини, 400 г цукру, пляшку сухого або напівсухого шампанського, 1 л газованої не мінеральної води, лід. Малину і смородину перебрати, помити і засипати цукром. Коли ягоди пустять сік, охолодити їх, а потім покласти у високі фужери до половини, туди ж покласти кубики льоду, долити газованої води і шампанського та відразу подавати.

Звісно, якщо у вас є вищезгадана крюшонниця, то напій буде дуже ефектно виглядати, якщо ви подасте його саме в ній, наливаючи його у відповідні чашечки. Проте не засмучуйтеся, якщо такої посудини немає. Замінити її може... звичайнісінький кавун. Отож готуємо крюшон вишнево–кавунний: кавун десь на 6–7 кг, 500 г вишень, 400 г цукру, пляшка шампанського, 0,5 л газованої води, лід. Зрізаємо з кавуна «кришечку» трохи вище «екватора», відкладаємо її. Із кавуна виймаємо обережно м’якоть, нарізаємо її кубиками і кладемо назад, кавун ставимо у холодильник. Вишні миємо, вибираємо кісточки, засипаємо цукром і даємо кілька годин постояти, аби вони пустили сік. Далі ягоди й кубики з м’якоті кавуна кладемо в кавун, туди ж кладемо кубики льоду, наливаємо шампанське і газовану воду — напій готовий до вживання. У такому вигляді напій можна подавати на пікніку, на дачі, на дні народження, кому пощастило народитися влітку.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>