Гроші — в села!

28.05.2009

Учора Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко була пунктуальною, як ніколи, — спізнилась рівно на 40 хвилин. «У нас щойно закінчилася колегія з питань наповнення пенсійного фонду. Тому й трохи затрималась», — ніби вибачаючись за спізнення, розпочала учорашнє засідання Юлія Володимирівна.

Проте довго почуватись винною вона не звикла, тож відразу повернула розмову в уже традиційне для себе русло. «Пенсійний фонд за поточними власними надходженнями виконує план на 108 відсотків, усі пенсії виплачуються своєчасно. Всі показники виконуються нормально», — радісно повідомила вона. Саме ці ударні показники, на думку прем’єра, і є найяскравішим доказом реальної антикризової роботи уряду.

Розібравшись із пенсіями, Прем’єрка знайшла для свого уряду новий пріоритет — «наведення порядку в селах, селищах і малих містах у країні». Цей напрям ввижається їй настільки вагомим, що вона навіть публічно оголосила відповідального за наведення цього порядку. Щасливий квиток витягнув міністр Петро Крупко — саме він зобов’язаний координувати роботу з сільськими головами. «По суті, Петро Миколайович буде виконувати функції віце–прем’єра», — роз’яснила Тимошенко, а зал схвально закивав головами.

Крім цього, урядовці планують наполовину збільшити зарплати сільським чиновникам. «Із цим питанням до нас звернулись голови сільських і селищних рад. Ми легалізуємо всі існуючі сьогодні надбавки. Це на 50 відсотків збільшить їхні посадові оклади», — підрахувала вона.

Проте всі ці дії не дуже покращать стан сіл та селищ, подумала Тимошенко і вигадала радикальніші дії — переписати держбюджет. «Бюджет на 2010 рік мусить мати позитивні революційні ознаки, з точки зору перерозподілу грошей у регіони. Досить керувати фінансами з центру — треба віддати фінанси на місця», — переконана вона.

Для того щоб збільшити фінансування сіл, селищ та маленьких міст, урядовці планують повністю віддати їм надходження від податку на землю, транспортного збору з власників транспортних засобів, штрафів та екологічних зборів. «Це все мусить бути у місцевих бюджетах і мусить закріплюватись у бюджетних кодексах. Не може бути такого, щоб сільські, селищні ради знаходились у рабстві по вертикалі, і це безумовно недопустимо», — пафосно заявила Прем’єр. А щоб це рішення не здалося голослівним — ще й полякати присутніх вирішила. «Я не підпишу бюджет, якщо там не буде прямого планування бюджетів для сіл і селищ безпосередньо, без посередництва областей, районів і міст. Це ключова теза, яка буде в бюджеті на 2010 рік», — пригрозила Тимошенко.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Чи можна звільнити Єханурова без Президента?

Генеральна прокуратура розпочала перевірку інформації Головного контрольно–ревізійного управління про факти корупції в Міністерстві оборони. Про це вчора після засідання уряду заявив Юрій Єхануров. Міністр оборони також сказав, що наразі не подаватиме до суду на Прем’єр–міністра за озвучені обвинувачення і почекає, поки вона не вибачиться. «Я демократ, я повинен мати якусь процедуру, повинна людина подумати. Давайте вирішувати — скільки: ну, днів десять потрібно дати або п’ять», — прокоментував Єхануров.

Щодо можливої відставки, міністр висловив сумнів, що Верховна Рада може ухвалити рішення про його відставку без відповідного подання Президента, адже це не передбачено законом.

Колізія справді існує, підтверджує міністр юстиції Микола Оніщук. «Є рішення КС щодо тлумачення статті Конституції, якою передбачено право Верховної Ради на звільнення всіх міністрів, незалежно від того, за чиїм поданням і в якому порядку вони призначаються. Але вже після цього було прийнято закон про Кабінет Міністрів, і там ідеться про те, що зазначені міністри (оборони та закордонних справ. — Авт.) можуть бути звільнені за поданням Президента або за поданням Прем’єр–міністра, що погоджено з Президентом».

 

 

«З–ЗА БУГРА»

Тимошенко розбирала лівійські завали

Після відвідин Лівії Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко знайшла нові причини «наїхати» на попередників. «Починали візит із того, що всі попередні уряди і високопосадовці країни, які бралися за цю тему, вщент розвалили напрям співпраці з Лівією. Всі напрацювання були повністю завалені», — гучно залунав голос Прем’єрки. «З Лівії була взята передплата за літаки — а жодного літака не було поставлено; були надані обіцянки, і вже навіть були профінансовані певні кроки щодо спільної обробки 100 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь для того, щоб постачати зерно на Африканський континент. Багато чого завалено попередньою владою», — загинала пальці Юлія Тимошенко.

Тож, щоб задобрити іноземців, наввипередки з делегацією до Лівії відлетів перший із трьох обіцяних Україною літаків. Ще один урядовці планують відіслати до кінця року, а третій — у першому кварталі наступного.