Укол від дифтерії, а смерть — від ГРЗ

26.05.2009

Трагедія трапилась у селі Нагірне на Львівщині ще близько двох тижнів тому. Фельдшер попросила пані Тетяну привезти дитину на чергове планове щеплення — її п’ятимісячній дочці Вікторії мали ввести вакцину від коклюшу, дифтерії та правцю, а також від поліомієліту та гемофільної інфекції. На прийомі медсестра швидко оглянула немовля і зробила укол. На наступний день після щеплення у дівчинки почали синіти губи, пішли судоми. Зачувши недобре, батьки викликали «швидку». За життя малої боролися близько шести годин. На жаль, за лічені години немовля померло.

Сьогодні вбиті горем батьки стверджують — їхня донька померла через щеплення, адже досі дитина була цілком здорова. Тим часом медики не пов’язують смерть дитини з вакцинацією, адже, окрім маленької Вікторії, у цьо­му селі укол отримало ще 16 дітей, і з рештою вакцинованих усе гаразд.

Усе ж, аби з’ясувати справ­жню причину смерті Вікторії, в управлінні охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації створили спеціальну комісію. Попередні висновки фахівців стали відомі «УМ» учора. «Попередньо смерть дівчинки настала внаслідок гострої респіраторної інфекції, ускладненої бронхіолітом, — повідомила «УМ» голова спеціальної комісії, головний педіатр Львівської області Любомира Кутневич. — На момент щеплення дитина була цілком здоровою, хвороба була в інкубаційному періоді без клінічних проявів. Після щеплення інфекція дуже швидко прогресувала. Проведена вакцинація просто збіглася з цим, і, на превеликий жаль, дитина померла».

«Причиною смерті немовляти може бути будь–що, — розводить руками приватний лікар–педіатр Оксана Мигович, коментуючи ситуацію для «УМ». — У даному випадку вакцинація не несла жодної загрози, адже хвороба була в інкубаційному періоді. Якщо ж спостерігалися б клінічні прояви — в жодному випадку! В цієї дівчинки це міг бути просто збіг обставин».