Остання проща

26.05.2009
Остання проща

Рятувальники виносять тіла загиблих. (Рейтер.)

У неділю близько сьомої ранку під самим Львовом на об’їзній трасі неподалік гіпермаркету «Епіцентр» вантажівка в’їхала в автобус «Богдан», який віз паломників у Крехівський монастир. Автобус, попри потужний удар, втримався на колесах. Сама ж фура–винуватець аварії вилетіла в кювет і перекинулася догори колесами. Як припустила керівник прес–служби Державтоінспекції у Львівській області Світлана Добровольська, водій–турок міг просто заснути за кермом або ж йому стало погано. Як би там не було, внаслідок зіткнення загинуло семеро людей, серед яких дівчинка чотирнадцяти років. Ще восьмеро отримало важкі поранення.

Усі постраждалі були мешканцями Старого Села Пустомитівського району, що на Львівщині. Самого водія вантажівки «Рено» доправили до лікарні у важкому стані з відірваною лівою рукою та переломами кісток черепа. Його вже прооперували. За словами медиків Лікарні швидкої допомоги Львова, шансів на те, що шофер виживе, майже немає. Він перебуває у реанімації на штучній вентиляції легень і має місце «негативна динаміка його стану». Зараз у львівських лікарнях перебувають майже всі жертви аварії, попри те, що частина постраждалих початково відмовлялася від шпиталізації. За словами лікарів, причина відмови полягала не у відсутності травм, а в шоковому стані людей, котрі не відчували болю.

Як розповіли «УМ» правоохоронці, шофер паломницького автобуса, побачивши «неадекватну» поведінку фури, намагався врятувати пасажирів, виїхавши на узбіччя, але все було марно. Зі слів правоохоронців, водій робив усе, аби уникнути зіткнення, однак фура «ударила» зліва в корпус автобуса, завдавши людям, які там сиділи, смертельних травм. Тож, враховуючи масштаб трагедії, учора по всій Львівщині «губернатор» та голова облради проголосили жалобу й скасували всі розважальні заходи. Місцева влада виділить кожній із постраждалих сімей по 10 тисяч гривень і бере на себе організацію похорону.

Родинам загиблих висловив співчуття і глава Української греко–католицької церкви Любомир Гузар. У листі до сімей постраждалих він зазначив: «Для вас, дорогі, те, що сталося, цілком оправдано, видається цілковитим нещастям. Але подивімося на те, що сталося очима нашої християнської віри. Господь Бог, який одинокий усе знає і як добрий Батько бажає нам те, що для нас найкраще, по дорозі до святого місця покликав цих вірних прочан, закінчив їх фізичну прощу, щоб назавжди бути з Ним у вічності. Нехай ця думка кріпить вас, заспокоює ваші очі й серця повні сліз». Співчуття загиблим учора також висловив Президент України Віктор Ющенко.

Як розповів «УМ» співробітник прес–служби міліції Львівщини Ігор Кравчук, проти горе–водія порушено кримінальну справу за ст. 286 ч. 3 одразу після виїзду слідчих на місце трагедії. На допомогу львівським міліціянтам уже прислали й київську «групу підтримки» — експерта й двох слідчих. За словами пана Кравчука, працівники міліції ретельно вивчають усі обставини й про аварію вже повідомлено фірму–перевізника, яку представляє водій–турок.