«Ломка» до переговорів

26.05.2009
«Ломка» до переговорів

Тимошенко і Янукович спілкуються регулярно. (УНІАН.)

Схоже, це знову сталося. Юлія Тимошенко та Віктор Янукович повторно провели таємну зустріч з метою розписати політичне майбутнє на двох. Як повідомило інтернет­видання «Українська правда», рандеву відбулося тиждень тому. Темою переговорів було створення так званої «ширки» — «широкої коаліції» за участю БЮТ та Партії регіонів — і ухваленню змін до Конституції.

Поки що переговорники не досягли згоди. Справа забуксувала на тому ж місці, що й завжди: візаві не мають достатньо довіри одне до одного і, не отримавши достатньо гарантій, бояться «кидка». Нагадаємо, най­радикальніший сценарій передбачає обрання Президента в парламенті. За таких умов главою держави став би Янукович, а главою уряду — Тимошенко.

Перенесення виборів на січень додало часу для таких переговорів. Одначе дефакто залишається тільки місяць. Для прийняття змін до Конституції треба підтримати проект політреформи на двох чергових сесіях ВР, тому перше читання мусить бути на цій сесії. А вони триватиме трохи більше місяця.

Віктор Янукович не заперечив, але й не спростував факт зустрічі. В інтерв’ю телеканалу «Інтер» голова Партії регіонів заявив: «Переговори не припинялися ніколи». Янукович підтвердив зацікавленість Партії регіонів у конституційних змінах, щоправда, «скромно» сказав, що політреформа має зачепити, «наприклад, судову реформу — це та реформа, яку треба сьогодні робити».

Юлія Тимошенко теж озвалася про Конституцію. Вона висловилася за впорядкування Основного закону, аби «влада була владою, а не базаром­вокзалом». «Необхідно обов’язково впорядкувати Конституцію України: або парламентська форма правління, або президентська форма правління», — заявила Тимошенко. Вона сказала, що «наведення порядку» в Конституції слід завершити зараз. Отже, «шоу» — триватиме?