Цвіте і ходить

21.05.2009
Цвіте і ходить

Квіти для годинника обійшлися в 4 тисячі гривень. (автора.)

Ще минулоріч на 600–річчя першої письмової згадки про Чернівці на відновленій площі Турецької Криниці встановили квітковий годинник. Його вартість — 94,7 тисячі гривень. Виготовлений на Київському годинниковому заводі, він має діаметр вісім метрів. Стрілки важать понад 10 кілограмів. Днями квітковий годинник «зацвів»: професійні дизайнери висадили тут 400 бутонів голландських сульфіній рожевого та червоного кольорів, які цвістимуть аж до листопада.

«Ми залучили професійних дизайнерів, які постійно доглядатимуть за квітами, а також висаджуватимуть кущі та дерева на площі», — розповів голова правління ТОВ «Буковина–Екоінвест» Валентин Охрімовський. Догляд за квітковим годинником та утримання його в зразковому стані протягом року обійдеться майже в 15 тисяч гривень. Є навіть спеціальна людина, яка займається цим. Скажімо, регулярно змащує годинниковий механізм, щоночі поливає квіти, щоби не зів’яли, а взимку чистить щіточкою сніг.

Утім є побоювання, що красивий годинник можуть зруйнувати вандали. Але, як зазначила Юлія Кавецька, представник компанії «Ландштафтний дизайн», «це місце оснащено камерами, тож того, хто зазіхне на красу, — покарають». Щоправда, й досі не покарали тих хуліганів, які вирішили одразу після Дня міста видряпатись на стрілки годинника та пофотографуватись. Незважаючи на встановлені камери, правоохоронці так і не знайшли порушників порядку, а годинник після фотосесії зламався, і його власникам довелося ремонтувати складний механізм за свої кошти.