«ДРастє, ми визволителі»

13.05.2009

«УМ» недавно писала про словесні громи та блискавки, що їх метали депутати Донецької облради в бік так званих «фашистів». Під гарячу руку тоді насамперед потрапили тутешні молодики з організації «Патріот України», які організували факельну ходу до річниці бою під Крутами. Проте ніхто з донецьких депутатів жодним словом не прохопився про діячів іншого штибу, які ось уже кілька років поспіль публічно намаються «визволити» Донбас з–під «окупації» Україною. Тому активісти руху «Донецька Республіка» на своєму звичному місці — на центральній площі імені Леніна — знову провели акцію «Звільнення Донбасу від української окупації». Цинізм ситуації ще й в тому, що тепер «визволителі» приурочили цей захід до... Дня Перемоги, 9 травня.

Посеред міста встановили агітаційний намет, поблизу якого тріпотіли прапори Російської Федерації, «Донецької Республіки» (триколор — чорний, синій та червоний із білим орлом посередині) та червоний, що символізував День Перемоги. Всім бажаючим тут роздавали листівки–агітки та іншу друковану продукцію, усно закликали перехожих приєднатися до акції. «Ми чекали, поки наші політики почнуть активну діяльність для покращення життя людей, проте не дочекалися, — каже лідер руху «ДР» Олександр Цуркан. — А тому вирішили взятися за нашу стару справу і оголосили акцію «Звільнення Донбасу від української окупації».

«Звільнення», переконаний Цуркан, слід починати із повстання. «Досить терпіти, пора пов­ставати!» — закликає він. Проте відразу ж застерігає, що він має на увазі дещо інше: «Є різні способи повстання і воно може бути не тільки збройне. Громадське презирство до нашої влади — теж повстання».

А донеччани вже давно саме так «повстали» стосовно провокаторів з «ДР». Бо реагують на їх «концерти» тільки з презирством та зневагою. Тому й на згадану акцію не звернули уваги. Як і правоохоронці.