Тату, а справедливість існує?

08.05.2009
Тату, а справедливість існує?

Міхаель Баллак намагається вплинути на арбітра на останній доданій хвилині. (Фото Рейтер.)

Після таких матчів укотре переконуєшся у справедливості прописних футбольних правил: «грати потрібно до останньої хвилини» та «перемагає сильніший». У середу на «Стемфорд Брідж» місцевий «Челсі» зарано повірив у свою перевагу, а відтак і перемогу. І був покараний, пропустивши на передостанній доданій хвилині.

Але в повторення минулорічного фіналу Суперліги («Челсі» — «МЮ») під кінець лондонського матчу вже вірили не тільки господарі, а й чи не всі вболівальники на світі. Граючи з середини другого тайму в меншості, «Барселона» раз–по–раз відпускала нападників «синіх», і біля гостьових воріт ставало спекотно. На останніх хвилинах, коли «синьо–гранатові» ще програвали, їхній тренер Хосеп Гвардіола підійшов до Гуса Хіддінка і по–дружньому поплескав того по плечу: мовляв, перехитрив ти мене, старий лисе. Буквально через мить був удар Андреса Іньєсти, який поховав усі амбіції «Челсі» в Лізі чемпіонів.

А все так гарно для господарів починалося. Уже на старті першого тайму Мікаель Есьєн потужним пострілом зльоту з–за меж штрафного майданчика відкрив рахунок. Забивши, лондонці знову почали діяти в схожому стилі, що й тиждень тому в столиці Каталонії — максимально безпечно для власних воріт. Тоді статистика показала, що англійці володіли м’ячем 30 відсотків ігрового часу; на домашній арені вони покращили цей показник лише на п’ять пунктів.

Цікаво, що такий результат «сині» показали, майже 30 хвилин граючи в більшості. Норвезький арбітр Том Хеннінг Овребо, який нещодавно заїжджав судити один із матчів української першості, вилучив Еріка Абідаля за «фол останньої надії», чим ще більше ускладнив завдання «Барси». Голомозий суддя узагалі став однією з найпомітніших персон у поєдинку. Спочатку він двічі не призначив пенальті, коли м’яч влучав у руку гравцям гостей у їхньому штрафному майданчику, а також не помітив відвертого фолу проти Ніколя Анелька так само. До речі, друга «рука» «Барси» була вже на 93–й хвилині — після моменту Іньєсти, єдиного (!) пострілу гостей у площину воріт того вечора.

Так «Барселона» перемогла за сумою обох поєдинків. І, слід визнати, це справедливо: 30 хвилин, за які британці мали стільки нагод, навряд чи можна назвати індульгенцією для проходження до фіналу. Врешті, щастить сильнішим, а в потужності каталонців зараз мало хто може сумніватися. Для них це буде шостий фінал Ліги чемпіонів за історію.

«Це — найгірше суддівство, яке я коли–небудь бачив. Арбітр пропустив три або чотири порушення в гостьовому штрафному», — обурювався Гус Хіддінк після матчу. А Пепе Гвардіола славив удачу, яка допомогла його команді пройти суперника...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу (повторний матч)

«Челсі» (Англія) — «Барселона» (Іспанія)— 1:1 (Есьєн, 9 — Іньєста, 90+3; вилучення: Абідаль, 66 («Б»); перша гра — 0:0).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кубок Росії. 1/2 фіналу. «Москва» — «Рубін» — 0:1 (Разянцев, 49)

Український півзахисник казанців Сергій Ребров відіграв увесь матч, на його рахунку результативний пас та жовта картка.

* * *

У новому рейтингу ФІФА, опублікованому днями, збірна України залишилася на 22–й позиції. Перша десятка також не зазнала змін — і надалі лідирують іспанці.