Євроінтеграція за кухлем пива

Євроінтеграція за кухлем пива

Чехії, що головує в Євросоюзі, готуватися до саміту «Східного партнерства» доводилося в дуже непростих умовах. У країні панує своєрідне двовладдя: формально ще керує правий уряд (у відставці) Мірека Тополанека, а майбутній прем’єр Ян Фішер уже працює над складом нового, технократичного уряду. Чехи досі оговтуються від висловлення парламентом недовіри кабінету міністрів посеред такої важливої для країни європейської місії. Країна заклопотана тим, як провести зміну уряду безболісно і для ЄС, і для самої себе та насамперед власного іміджу. Саміт «Східного партнерства» має стати останнім важливим заходом кабінету Тополанека, і від його успіху залежить, чим запам’ятається європейцям правління чеських правоцентристів.

Лукашенко — неповноцінний, але партнер

Лукашенко — неповноцінний, але партнер

На стартовому саміті нової програми Європейського союзу для східних сусідів Олександр Лукашенко присутнім не буде, хоча раніше «явка» була запланована. Замість «бацьки» в Прагу полетіли перший віце–прем’єр Володимир Семашко і міністр закордонних справ Сергій Мартинов. Крім того, до столиці Чехії попрямувала делегація опозиційних білоруських політиків. Однак незважаючи на відсутність Лукашенка на саміті, Білорусь дедалі активніше рухається в бік Європи і повільніше — в бік Росії.

Стежка зі Сходу

Стежка зі Сходу

Сьогодні у Празі відбудеться установчий саміт «Східного партнерства» — програми Європейського Союзу, розрахованої на шість країн колишнього СРСР. Ще не розпочавшись, саміт уже породив кілька важливих «ньюсів». Так, уперше за багато років саме під час празької зустрічі представницькі делегації Вірменії та Азербайджану обговорять за одним столом проблему спірного Нагірного Карабаху. Крім того, попервах планувалося, що на саміті Білорусь представлятиме «останній диктатор Європи», як його гіперболічно називає європейська преса, — президент Олександр Лукашенко. Невиїзний до ЄС в останні 15 років, Лукашенко вже встиг оновити закордонний паспорт, відвідавши днями Рим, і нарозповідати тамтешнім журналістам, що «Білорусь — серце матінки–Європи». Утім, за останніми даними, «бацьки» в Празі сьогодні не буде. Як і президента Молдови Володимира Вороніна — він пришле віце–прем’єра. Через внутрішні проблеми в Польщі президент цієї країни Лех Качинський передав право з’їздити в Прагу прем’єру Дональдові Туску. Литву представлятиме не президент Адамкус і не глава уряду Кубілюс, а лише заступник міністра закордонних справ.
Україна все–таки матиме на саміті особливу роль. Адже «Східне партнерство» — це програма, замислена насамперед «під Україну».
Віктор Ющенко, їдучи на саміт, включив до складу делегації навіть главу уряду Юлію Тимошенко.
Автором та виконавцем задуму була Польща. Варшава впродовж трьох років докладала титанічних зусиль, щоб переконати європейських грандів у потребі ЄС працювати з партнерами на Сході не менш активно, аніж із Середземномор’ям. Саме тому з питаннями про суть та наповнення цього проекту «УМ» звернулася до посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського.

Всі статті рубрики