І не курять, і не п’ють — фашисти якісь

30.04.2009

На сесії Донецької обласної ради депутати спробували відшукати не тільки шляхи можливого протистояння фінансово–економічній кризі, а й розповсюдженню на території краю фашистської ідеології. Відтак з’явилася пропозиція створити спеціальну депутатську групу та звернутися до міського голови Донецька Олександра Лук’янченка з вимогою не допустити в місті реабілітації фашизму. З ініціативою виступила депутат від Блоку Наталії Вітренко Наталя Білоцерківська, яка дуже стурбована тим, що у Донецьку останнім часом активізувалися націоналістичні організації на кшталт «Патріот України». Про це, за спостереженнями пильної депутатки, свідчать написи на парканах та будинках: «Смерть жидам!» чи «Росія — лайно!» Та й кількість самих «патріотів» стрімко збільшується: як каже Наталя Білоцерківська, колись їх було всього троє, а нині аж вісімнадцять. «Вони не п’ють, не курять, — обурюється депутатка, — а готують себе до боротьби з ворогом».

А ще на сесії згадали факельну ходу, яку організація «Патріот України» влаштувала в місті наприкінці січня до чергової річниці бою під Крутами. Мовляв, ці молоді люди «насмілюються виходити на акції і показують, що почувають себе вільно на Донбасі». Тому, переконаний депутат від фракції комуністів України Сергій Ільїн, подібне треба припиняти поки не пізно: «Інакше потім довгі роки з автоматом у руках це будемо відстоювати».

Голова обласної ради Анатолій Близнюк теж дуже обурений поширенням згаданої ідеології: «Фашистські молодчики кажуть: «Ми тут господарі і ми будемо робити, що вважаємо за потрібне й усіх змусимо так робити». Їх охороняли міліція і Служба безпеки, тому вдалося уникнути протистояння. Та й діюче законодавство дозволяє фашистським молодчикам так робити. А ми кажемо, що повинні створити таке законодавство, щоб нікому не дозволяло відроджувати фашизм».

Наразі депутати вирішили створити комісію, яка ретельно вивчить це питання і винесе його на розгляд на наступній сесії облради. Також, як запевнив Анатолій Близнюк, свої пропозиції щодо змін до законодавства донеччани передадуть до Верховної Ради. «Відкритим» залишилося тільки одне питання. Чи розглянуть депутати на наступній сесії ще й дії тих «молодчиків» із пропитими фізіономіями, які постійно тирлуються посеред міста з прапорами сусідньої країни і відверто закликають як не відокремитися від України, так приєднатися до Росії?