Пити чи не пити?

30.04.2009

Услід за відновленням роботи в обласному центрі медвитверезника місцева влада наважилася на ще радикальніший крок у боротьбі з пияцтвом. Депутати міської ради ухвалили обмежити продажу алкогольних напоїв у магазинах із 11–ї до 22–ї години — та у закладах ресторанного типу — з 11–ї до 23–ї години. Чітко окреслено також і дозвільну територію реалізації спиртного навколо дошкільних і навчальних закладів, гуртожитків, об’єктів культури і спорту, вокзалів. А ще заборонено вживати будь–які збадьорюючі напої (зокрема й пиво) на вулицях, у парках і скверах.

Цьому рішенню передували кількамісячні (хоча й не вельми активні) громадські обговорення, під час яких переважна більшість хмельничан висловилася за посилення протидії спиванню людей, насамперед молоді. Хоча, варто зазначити, одностайності серед самих народних обранців не спостерігається. Зокрема, Віктор Вікарчук, який має ресторанний бізнес, зауважує, що через такі «рогатки» можуть залишитися без роботи 180 працівників. А окремі його колеги у представницькому органі передрікають зростання самогоноваріння, торгівлю у нічний час з–під поли, масові отруєння сурогатом.

Та найбільший спротив зусиллям міськради виявили дрібні підприємці, які останніми днями вдалися до галасливих пікетувань мерії. «Наелектризовані» люди заявляють, що такий крок — це зашморг на шиї малого бізнесу, оскільки близько трьох тисяч городян втратять заробіток.

Та єдина поступка, якої домоглися вони від міськради, — відтермінувати введення в дію антиалкогольного рішення з 1 травня до 1 липня.